New Denham - Fotografie stvoření připomínajícího pantera, jak klidně pozoruje dění nedaleko lesa, vyděsila celou Velkou Británii. Zdá se, že jde o první průkaznou  otografii dokazující, že v britských lesích žije neznámý druh kočkovité šelmy, která se úspěšně vyhýbá člověku.


Elektrikář Paul Keehn (35) pořídil fotografii na svůj mobilní telefon 26. března ve vesnici New Denham nedaleko Uxbridge v hrabství Buckinghamshire. Šelmu spatřil jak odpočívá nedaleko rodinných domků u lesa. Keehn šelmu vyfotil a okamžitě běžel za majitelem bytu, kde právě pracoval, aby se na šelmu podíval spolu s ním. Než se ale dvojice na místo vrátila, po kočkovité šelmě už nebylo ani ponětí. "Pokud je tato fotografie pravá, tak je to nejlepší fotografie tzv. Velké kočky, o jejíž existenci se v Británii spekuluje už desítky či stovky let. Zdá se, že autentičnost fotografie bude jen velmi těžké zpochybnit," uvedl britský biolog Di Francis, který se specializuje právě na kočkovité šelmy i otázku existence neznámých velkých kočkovitých šelem v Británii.


Dosud neznámý živočich


"Rád bych viděl ještě nějakou fotografii tohoto stvoření v pohybu, abychom si mohli být více jistí, oč šlo a že to není podvrh. Ale zdá se, že vyfocený objekt odpovídá popisu stvoření, o kterém se léta mluví. Fotografie zvířete jakoby vypadla ze sledování této šelmy v minulých letech," řekl Di Francis.


Zoolog se domnívá, že tento typ šelmy je vědě zatím neznámý. Podle něj může jít o šelmu z dávných dob, která ve velmi malém počtu přežila až do dnešní doby a úzkostlivě si dává pozor na to, aby se vyhnula kontaktu s člověkem. Bílá skvrna na hrudi živočicha pak podle zoologovy manželky dokazuje to, že nejde o pantera, ale o dosud neznámého živočicha.


JAKUB KYNČL


Odkaz na původní článek