Beskydy - Jestliže sbíráte borůvky mimo stezku v Chráněné krajinné oblasti Beskydy, nehrozí vám jen nemilé setkání s lesníkem. Modré plody jsou totiž i nedílnou součástí stravy tetřevů, jeřábků a hlavně medvědů.

"Setkání borůvkářů s medvědem v Beskydech určitě hrozí," říká Jiří Lehký z Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Vzpomíná na případ z loňského srpna, který se obešel bez zranění. Medvědi jsou v beskydských kopcích s přestávkami od roku 1974, podle ochranářů se už tady zabydleli natrvalo.

V současnosti správa oblasti vydala omezení pro sběr borůvek v několika lokalitách, především v blízkosti vrcholů hor, kde keříky dozrávají v tomto týdnu. Právě v těchto oblastech vegetují zmíněná zvířata, a posilují se tak na zimu. Jeřábek a tetřev dokonce pupeny vyhrábavají i v zimě.

"Apelujeme na sběrače, aby nepoužívali hřebeny a jiné pomůcky, které strhávají plod i pupen," vysvětluje Lehký. Zákaz sběru se týká jen vrcholových partií Beskyd, v ostatních oblastech se nic nemění. "Všude mimo rezervace, kde je pohyb umožněn jen po vyznačených stezkách, je sběr pro vlastní potřebu povolen," říká Lehký.

Pokud strážci potkají někoho s větším množstvím nasbíraných plodů, ukládají blokové pokuty do tisíce korun. Podle Lehkého je to směšná částka, neboť při prodeji si pokutovaný vydělá několikanásobek. "V krajním případě přistupujeme ke správnímu řízení, kde činí pokuta až padesát tisíc. Tolik jsme ale ještě nikomu nedali," říká správce.

Borůvčí rodí jen jednou za rok, sezona končí v polovině září. "Jednou jsem našel borůvky i v říjnu na vrcholu Smrku," usmívá se Jiří Lehký.

ONDŘEJ STRATILÍK