Rokycany - Českomoravská myslivecká jednota je pobouřená. Čím? Večerníčkem. I našemu deníku přišel list s tímto sdělením.


Na vině je Václav Chaloupek, autor a režisér příběhu Madla a Ťap, který 7. 3. odvysílala televize. "Ve večerníčku člověk oblečený jako myslivec dvakrát vystřelil po rysovi a loveckém psu. V pořadu bylo řečeno, že jde o lovce a špatného myslivce. Jsme přesvědčeni, že z psychologického hlediska musela tato část seriálu zanechat v dětech dojem, že myslivci jsou jako skupina špatní lidé, pro které jsou podobné skutky normální," píše mluvčí Jiří Šilha.


Protože večerníček dle soudu jednoty značně podpořil tvorbu averze vůči myslivcům, chystají protest k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. "Českomoravská myslivecká jednota, zastřešující většinu myslivců v České republice, spolupracuje na ochraně velkých šelem se všemi vládními i nevládními organizacemi a na podporu velkých šelem každoročně uvolňuje nemalé finanční prostředky," dodává mluvčí Šilha.


A co na to autor večerníčku Václav Chaloupek? Včera jsme se ho na názor zeptali v Rokycanech. Právě tu uváděl pořad, který této řadě večerníčku, ale i dalším, věnoval. "Když mi volali z Českomoravské myslivecké jednoty, v mnoha názorech jsme se shodli. S výjimkou místa ve večerníčku o Ťapovi. Jsou názoru, že jsem tímto večerníčkem střelil pěkně vedle. Ne, tvrdím, je to nejlepší trefa, kterou jsem udělal," uvedl a vysvětloval. "V řadách myslivců jsou i špatní, kteří střílejí po všem. Proto jsem naprosto úmyslně scénu do večerníčku zařadil. Takovouhle reakci Českomoravské myslivecké jednoty jsem neočekával. Spíš pár anonymů od myslivců. Od jednoty jsem naopak čekal, že se s bojem proti těm myslivcům, kterým je jedno, co mají na mušce, ztotožní. Ne, že se bude distancovat," konstatoval.


Na dotvrzení, že si o takových střelcích výtečnících nevymýšlí, uvedl několik případů. Mezi nimi ten, který ještě jako redaktor točil o zastřelené fence bígla i se štěnětem a o trofejích rysů, které jeho přítel z akademie věd při výzkumu šelem pod slibem anonymity dostal do rukou na Šumavě. Mezi jejich držiteli a původci byla právě řada špatných myslivců. "Proto za absurdní považuji názor, že rysy střílejí jen opravdoví pytláci. Těch, co mají ilegálně zbraň v držení a nemají lovecký průkaz, je zlomek." Na obranu muže, který ve večerníčku střílel, dodal: "Byl to můj známý, medvědář Honza Černý z Českého Krumlova. Se střílením po zvířatech nemá vůbec nic společného. Všechny věci - hubertus, holínky, flinta - všechno bylo mé," dodal myslivec Václav Chaloupek.


 


Božena Šopejstalová


 


Foto - Václav Chaloupek, autor a režisér oblíbených večerníčků o zvířátkách, včera besedoval s dětmi z Rokycan. Mnozí, podobně jako prváčci ze ZŠ Čechova ulice, přinesli k podpisu i jeho knihy či cédéčka s příběhy. Foto Božena Šopejstalová