Rokycany - Večerníčky o medvídcích, Vydrýskovi, lišce či bažantech má už za sebou Václav Chaloupek a žádný nepopudil nějakou skupinu lidí tolik jako kotě rysa Ťap a pes Madla. Teď se prostřednictvím svého vedení ozvalo 140 tisíc myslivců.


Proč se myslivců váš večerníček tolik dotkl?


Mnohých z nich si za to, co pro přírodu dělají, vážím. Leckterý z nich si ale rysa už střelil. To je důvod jejich rozhořčení.


Máte pro svá tvrzení důkazy?


Sám jsem bývalý vášnivý myslivec a bývaly doby, kdy jsem se domníval, že bez lovu se v životě neobejdu. Jenomže čím více jsem přírodu poznával, tím více jsem si uvědomoval, že každá rána je obrovským zásahem do přírody. Do vztahů mezi zvěří, která se neřídí jen instinkty, jak se lidé mylně domnívají. Jako večerníčkové poradce jsem si kromě toho přizval členy Akademie věd Petra Koubka s Jaroslavem Červeným.


Myslivci tvrdí, že váš večerníček „dezinformuje veřejnost“


Naopak - je velmi reálný. V Lenoře na Šumavě byla kdysi autem přejeta rysí máma. Při pitvě se ukázalo, že nedlouho před smrtí porodila mladé. Ta pochopitelně uhynula hladem. A hned o kousek dál měl hajný Štrobl psa, který vyrůstal s rysem. Můj večerníček jen dětem vysvětluje, s jakými riziky se chráněné šelmy mohou setkat. Dnes jsem měl přednášku ve škole. Potěšilo mne, jak citlivě - na rozdíl od myslivců - kritizovaný večerníček děti vnímají.