Sčítání šelem v Beskydech potvrdilo podezření ochránců. Ze Vsetínských vrchů podle nich zmizel vzácný rys

V Beskydech žije v současnosti přibližně třináct rysů ostrovidů, nejméně pět vlků obecných a minimálně dva medvědi hnědí. Vyplývá to ze sčítání šelem, které na konci února provedli pracovníci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy. "V terénu jsme našli stopy jednotlivých rysů, stopy rysích dvojic a výjimečně i trojic. V případě vlků a medvědů se jednalo o jednotlivá zvířata," prozradila pracovnice ze Správy (CHKO) Beskydy Dana Bartošová.


Mapování šelem se zúčastnilo přibližně sedmdesát profesionálních a dobrovolných ochránců přírody. Společně zjišťovali přítomnost rysů, vlků a medvědů tam, kde se tyto šelmy pravidelně či trvale vyskytují. "Může to být i jinak. Například nebyla prokázána přítomnost medvědů v Moravskoslezských Beskydech, i když se zde tyto šelmy trvale vyskytují," upozornila Bartošová. Výskyt vlků se potvrdil v Moravskoslezských Beskydech a na Hostýnsko-vsetínské hornatině. Přítomnost medvěda pracovníci CHKO prokázali v Javorníkách a na Slovensku u CHKO Bílé Karpaty. Překvapením však byla skutečnost, že se nenašly stopy, které by  potvrdily přítomnost rysa ve Vsetínských vrších. "Ačkoliv před dvěma až třemi lety se zde vyskytovali minimálně tři jedinci," podivovala se Bartošová. Nad nepřítomností rysa kroutí hlavou i Miroslav Kutal z hnutí Duha. "Za celý rok jsme tam nenašli důkaz, že by se tam vyskytovali. Existují proto důvodné obavy, že se stali obětí pytláků," posteskl si Kutal.


Právě pytláctví přitom ohrožuje tato zvířata nejvíc. "Řada lidí se totiž nedokázala s návratem šelem smířit. Jsou také případy, kdy si pytlák šelmu zastřelí jako trofej," sdělil Kutal. Podle ochránců mají přitom chráněné šelmy v přírodě zásadní význam pro udržování rovnováhy v lesních ekosystémech.


LENKA ORÁLKOVÁ