DOLNÍ BEČVA (Vsetínsko) (ČTK) - Zhruba pět desítek dobrovolníků se o víkendu sešlo v Dolní Bečvě na Vsetínsku na semináři zaměřeném na ochranu rysů, vlků a medvědů v Beskydech. Nadšenci se stávají členy takzvaných vlčích hlídek, které během zimy monitorují pohyb a výskyt šelem a střeží je před pytláky. ČTK a Českému rozhlasu to dnes řekl Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc.


Úvodní přednáška Miroslava Kutala



Osm skupinek vyrazilo na první monitorovací akci již v sobotu. Vzhledem ke špatným sněhovým podmínkám, ale nebyla akce příliš úspěšná. "Přítomnost vlků se zatím nepodařilo prokázat," uvedl Kutal. Během stejné víkendové akce loni se ale dobrovolníkům podařilo zjistit stopy rysa na osmi místech.


Monitoring v terénu


Během loňské zimní sezony se vlčím hlídkám podařilo nalézt více než 80 pohybových znaků šelem. Dobrovolníci nejčastěji zaznamenali rysa ostrovida, a to v celkem 53 případech, sledovali však i další chráněné živočichy, jako například tetřeva hlušce nebo jeřába lesního. Hlídky odhalily také dvě nelegální masité návnady, takzvané újedí, kde mohou být odstřeleni zákonem chránění vlci. "Díky vlčím hlídkám však za poslední léta počet nelegálních návnad několikanásobně klesl," upozornil Kutal.


Náplní práce včích hlídek je také upozorňovat návštěvníky chráněné krajinné oblasti Beskydy na jejich nevhodné chování či na místa, kam by kvůli možnému vyrušení zvířat neměli chodit.


Nabídka odborných materiálů pro vlčí hlídky


Zástupci Hnutí Duha chtějí při monitoringu šelem v Beskydech používat v budoucnu také DNA analýzu trusu či chlupu zvířete. "Budeme tak moci přesně identifikovat daného jedince a říci, kolik zvířat se v dané lokalitě přesně nachází," doplnil Kutal.


Ochránci přírody nyní odhadují, že v Beskydech žije 15 až 20 rysů, zhruba dvě smečky vlků a tři až pět medvědů. "V zimě je tady medvědů méně, protože zde nemají vhodné podmínky pro přezimování, ale na jaře zde lze pozorovat i medvíďata s medvědicí," uvedl ochránce.


GABRIELA SLUŠTÍKOVÁ


Přednáška Robina Rigga o situaci a odhadu počtu medvědů a vlků na Slovensku