Brusel - Mezi Finsko, dosud poslušného plnitele euronorem, a Evropskou komisi vstoupili jako vysoce výbušné téma vlci.


Finové se bojí tohoto divokého zvířete, které podle jejich názoru ohrožuje jejich stáda i obyvatele, a tak je chce více střílet. Evropská komise však nechce něco takového připustit. Argumentuje tím, že populace vlků coby ohroženého druhu má přirozeně růst. Obě strany se už kvůli vlkům ocitly u soudu.


Spor se nyní ještě přiostřil poté, co finská vláda předložila koncem prosince návrh zákona na ochranu divoké zvěře. Ten má umožnit lovcům střílet vlky, kteří jsou „hrozbou pro životní prostředí, další zvířata, lidi či ostatní vlky jako takové“.


Jde o další stupeň sporu mezi Finskem a Unií. Evropská komise už popohnala Finsko, které je považováno za příklad pečlivého dodržování evropských zákonů, před evropský soud za to, že tamní úřady udělují příliš mnoho loveckých povolení umožňujících zabíjení vlků. Argumentuje tím, že vlci patří mezi ohrožené druhy a jsou chráněni ve všech zemích Evropské unie. Podle komise je tomu více než sto let, co byl ve Finsku člověk zabit vlkem a útoky na losy jsou minimální.


„Vlci mohou žít vedle venkovské populace. Pořádné plánování v dalších zemích, jako je Španělsko či Francie, ukázalo, že to je možné. Nechceme toho od Finska tolik,“ uvedl mluvčí komisaře pro životní prostředí.


Podle evropské směrnice, tedy alespoň jak ji vykládají bruselští úředníci, musí mít vlčí populace minimálně tisíc kusů, jinak se nesmí lovit. Ale finské úřady si normu vykládají po svém. Tvrdí, že limit počtu vlků může být snížen na 135.


Finové také připomínají, že směrnice dovoluje střílet vlky ve „výjimečných případech“, což znamená, že úřady mohou vydávat lovecká povolení. „Je to třeba. Počty vlků rostou, odhadujeme, že se v létě narodilo dalších dvacet,“ uvedl Sauli Härkönen z ministerstva pro lesy, které spolu s jezery pokrývají většinu Finska. Kritici finského přístupu však říkají, že jiné evropské země, například Itálie či Španělsko, mají větší počty vlků na srovnatelném území jako Finsko.


JOHANNA GROHOVÁ


Foto popis| Vlk se nyní v Evropě těší mimořádné ochraně – Finsku se to však příliš nelíbí