Tentokrát přinášíme na selmy.cz příběh, který nám poslal autor na náš email stopy@selmy.cz. Kromě zajímavých stop ideálně vždy s měřítkem a informacemi o místě, kde jste je vyfotili, nám můžete psát i vaše zkušenosti s velkými šelmami ve volné přírodě. Děkujeme.

Delší část loňského léta jsem s manželkou trávil na Božím Daru. Jednoho brzkého rána jsem jel autem do Vřesové  přes Abertamy, Pernink  a Nejdek.  Cestu do Abertam jsem si zvolil, i přes horší stav vozovky přes Rýžovnu, Hřebečnou. Nádherné slunečné ráno s mlžnými opary nad sejpy kolem silnice.

Než jsem přejel vrchol stoupání za Rýžovnou směrem ke Hřebečné, zaznamenal jsem v ranním oparu velmi rychlý pohyb zvěře. Zhruba 50 m před vozem zvíře přeběhlo, a to mimořádnou rychlostí přes silnici. Mírně jsem zpomalil. Na první pohled se mi zdálo, že rychlým běžcem bude zatoulaný pes (německý ovčák).

Pohled na horu Božídarský Špičák v Krušných horách z Ježíškovy cesty. Foto: Miroslav Dušek

Pohled na horu Božídarský Špičák v Krušných horách z Ježíškovy cesty. Foto: Miroslav Dušek

Za silnicí ve vyšším travním porostu zvíře překonávalo nerovnosti poměrně vysokým skoky a před další svahem (pahorkem) na okamžik zastavilo a otočilo hlavu směrem k mému autu. To už jsem skoro stál. Když ke mně zvíře otočilo hlavu, skoro jsem nedýchal. To nebyla hlava ovčáka. Podlouhlý čumák, kruhy pod očima zabarvené do žluta, horní srst hlavy byla melírovaná stříbrno-žlutá. Hned mě napadlo, že jde o vlka. Odhaduji, že byl ode mě vzdálen na 50-70 m. Ještě jsem si říkal, že asi jde na snídani, to když jsem před Hřebečnou viděl obrovské stádo ovcí.

Měl jsem však o vlku pochybnosti. Do té doby jsem neslyšel, že by se v Krušných horách objevil vlk. Na internetu jsem si ještě ten den potvrdil, že výskyt vlků v naší lokalitě zatím nebyl zaznamenán. Poslední vlk byl spatřen snad někde u Merklína hajným, ale před více než 100 lety. Taky mě zarazilo, že šlo  o jedince a ne smečku.

Jenže za dva dny, tedy 1. 9. 2016 se v novinách objevila zpráva, že u Abertam došlo k potrhání většího počtu ovcí. Pachatelem byla označena smečka vlků. To opět nahrálo mé domněnce, že to nebyl pes, ale vlk.

Záběr z fotopastí Hnutí DUHA Olomouc z podzimu 2016. S největší pravděpodobností jde o vlka.

Ať už to byl nebo nebyl vlk, bylo pro mě setkání nezapomenutelným zážitkem. S nadsázkou mohu říkat: „Vlka v Krušných horách viděl naposled před sto lety hajný u Merklína, no a potom já.“

Vlčí hlídky v Krušných horách mohou být velmi zajímavé a nejen vlkům prospěšné. Zatím jsem však pracovně i mimopracovně zaneprázdněn, než abych byl platným členem hlídek. Díky tomu, že jsem si přečetl v novinách článek o vaší činnosti, rozhodl jsem se Vás podpořit alespoň mojí letní příhodou – setkání s vlkem.

MIROSLAV DUŠEK, CHEB