Připravili jsme krátký přehled toho, co se událo v zimním období v Beskydech a Javorníkách. Díky fotopastem umístěným v terénu jsme se tak dozvěděli, které velké šelmy, zejména rysi, nadále obývají východní hornaté území a které se již delší dobu neukázaly.

Během poslední zimy, tedy na přelomu let 2015 a 2016, Hnutí DUHA Olomouc koordinovalo intenzivní, tzv. deterministický fotomonitoring velkých šelem na území Moravskoslezských Beskyd, Javorníků a Vsetínských vrchů. O co se jedná? V terénu využíváme fotopasti s bílým bleskem, díky jejichž snímkům dokážeme jednotlivé rysy od sebe navzájem odlišit (determinovat) – především podle typického tvaru a rozmístění skvrn.  Přesná determinace a rovnoměrné pokrytí zájmového území fotopastmi v dostatečné hustotě nám pak umožňuje přesně odhadnout počet rysů, kteří se na česko-slovenském pomezí vyskytují. Do mapování, podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska, se zapojily i další organizace, které pro společné vyhodnocení zapůjčily i své fotopasti: Ústav biologie obratlovců Akademie věd ČR, Mendelova univerzita v Brně, Český svaz ochránců přírody Radhošť a několik spolupracovníků z Česka i ze Slovenska. S kontrolou fotopastí pak významně pomáhali dobrovolníci Vlčích hlídek, kterých se letos zapojilo více než 150.

Na fotopastech deset rysů a medvěd

Před fotopastmi se nám podařilo zaznamenat 86 unikátních návštěv rysů a více než v 96 % případů snímky umožňovaly jednoznačné určení konkrétního jedince.  Celkově se na fotopastech ukázalo 10 různých samostatných rysů (tj. rysů starších než 1 rok, kteří jsou již schopni života bez péče matky). Kromě rysů se několikrát ukázal na fotopastech v Javorníkách i medvěd.

Podívejte se na unikátní fotogalerii rysů, kteří v Beskydech a Javorníkách žijí.

Moravskoslezské Beskydy přivítaly loni další koťata

Rysice Draža je nejdéle sledovaný rys v Moravskoslezských Beskydech. Na fotopastech ji známe od roku 2011, kdy vodila dvě koťata, dnes je tedy stará minimálně osm let. V roce 2013 trpěla zřejmě prašivinou, ale nad nemocí zvítězila a v letech 2014 i 2015 byla matkou dvou koťat. V zimě jsme ji zaznamenali již jen s jedním mládětem.Draža - nejdéle sledovaná rysí samice v MS Beskydech s kotětem.

Rysího kocoura Licouse sledujeme od roku 2012, je to jediný stabilně se vyskytující samec v Moravskoslezských Beskydech a otcem většiny rysích koťat z posledních let.

Licous - nejdéle sledovaný rysí samec v MS Beskydech.

Jiří (dříve Jiřina, ale nové záběry z fotopastí odhalily, že jde o samce) a Kamila jsou sourozenci. Narodili se rysici Draže na jaře 2014, nyní tedy slaví své druhé narozeniny a hledají domov především ve východní části Beskyd.

Mladý samec Jiří, původně pojmenovaný Jiřina.

Kamila, sestra Jiřího a dcera rysice Draži.

Žofka je rysice, která v roce 2015 (zřejmě poprvé) porodila dvě koťata. Nevíme zatím, zda je nějak příbuzná s jinými rysy z Beskyd nebo Javorníků.

Javorníky v čele s nejstarším rysím samcem

Stálicí v Javorníkách je rys Král, známý také jako Ludvík. Na fotopastech ho sledujeme od zimy 2008/2009, dnes již má minimálně deset let. Koncem zimy jsme ho zachytili lehce pochroumaného, zřejmě od bojů o samice. Je však stále ve formě – během dubna si udělal kratší výlet i do Kysuc.Král - nejdéle sledovaný rys v Javorníkách

Olda je syn Krále, který se narodil na jaře 2011. Jeho revír se částečně překrývá s revírem svého otce.

Ľubo je cestovatel  - má ze všech rysů kdy zaznamenaných na česko-slovenském pomezí největší revír (více než 300 čtverečních kilometrů). Většinu zimy se zdržoval v Javorníkách, ale brousil také v Kysucké vrchovině a Kysuckých Beskydech.

Ľubo - rys, který chodí od Javorníků až po Kysuckou vrchovinu.

Rysice Heřmína tuto zimu vodila 3 koťata, stala se tak již třetím rokem po sobě matkou. Zajímavostí je, že loni v dubnu byla společně s rysem Králem zachycena u značkovacího místa, tedy o měsíc až dva později, než je u rysů obvyklá doba páření (únor-březen). Letos v dubnu byla pro změnu ve stejnou dobu zachycena se samcem Oldou.Foto: Vlado Trulík & Hnutí DUHA Olomouc

Foto: Vlado Trulík & Hnutí DUHA Olomouc

Hortenzie je stejný ročník jako Kamila a Jiří – narodila se zhruba před dvěma lety, její matkou je Heřmína. Věříme, že se v Javorníkách udrží.

Rysů navzdory dobrým přírodním podmínkám nepřibývá

Oproti loňské zimě jsme už nezaznamenali rysici Lenku, jejíž mládě bylo na podzim přejeté na Dolní Bečvě a Anežku, v jejímž revíru, u Lidečka, bylo nalezeno přejeté kotě.  Zmizel také výrazně skvrnitý, prozatím bezejmenný, potomek Lenky z roku 2014Tento měsíc by měl 3 roky.

Počet rysů za poslední roky stagnuje, přitom existují oblasti - východní část Beskyd, Vsetínské vrchy, kde navzdory dobrým podmínkám se rysi už řadu let trvale nevyskytují.  Počet narozených koťat (v létě 2015 se jen v Moravskoslezských Beskydech narodilo minimálně 7 rysích koťat) naznačuje, že potenciál pro výskyt rysa není na česko-slovenském pomezí zcela využit. Doufejme, že mladí osamostatňující se rysi statistiku v dalších letech vylepší.

MIROSLAV KUTAL & MICHAL BOJDA

Part-financed by the European Union.