Výsledky ankety o našich velkých šelmách

Na podzim 2012 Hnutí DUHA provedlo anketu s cílem zjistit, jak někteří Češi a Češky vnímají velké šelmy. Anketu jste mohli najít v papírové podobě v časopisech Nový prostor a National geographic nebo v elektronické formě prostřednictvím bannerů na stránkách Ekolistu a České pozice. Na otázky odpovědělo 1780 lidí.


Patří podle Vás vlci, medvědi a rysi do českých lesů?

Téměř všichni dotázaní tvrdí, že velké šelmy patří do naší přírody. Přesto je jejich trvalý výskyt zatím vázán jen na dvě oblasti v celé České republice – jihozápadní Čechy a pohoří na česko-slovenském pomezí, jako jsou Beskydy. Na Šumavě a okolí je díky reintrodukci z 80. let minulého století stálá populace rysa a do východních pohoří zavítají ze Slovenska kromě rysa občas i vlk či medvěd.
Přítomnost šelem v lese je důležitou podmínkou přírodní rovnováhy, protože pomáhají regulovat počty kopytníků a  a udržovat jejich dobrý zdravotní stav. 



Co brání návratu šelem do naší přírody?

Respondenti ankety se domnívají, že největší hrozbou pro vlka obecného jsou pytláci (46 % dotázaných), myslivci (29% dotázaných) a špatné životní prostředí (25 %).

Co je největší hrozbou pro vlka obecného?
Zkušenosti z německé Lužice ukazují, že vlk dokáže osídlit i člověkem silně pozměněnou krajinu, takže by tato šelma mohla nalézt svůj domov i u nás. Jejímu rozšiřování ze sousedního Slovenska k nám spíše brání tamější každoroční „regulační odlov“, při kterém bylo během letošní sezóny zastřeleno více než 130 vlků. Naopak medvěd je na stav životního prostředí a přítomnost přirozených lesů velmi citlivý.


Hnutí DUHA se stejně jako 98 % respondentů domnívá, že velké šelmy v naší přírodě potřebují chránit. Proto mimo jiné organizujeme již třináctým rokem tzv. Vlčí hlídky. Jsou to skupiny vyškolených dobrovolníků, kteří svou neustálou přítomností v terénu odrazují pytláky od střelby na chráněné šelmy a zároveň sledují riziková místa. Z terénu rovněž přinášejí cenné informace o výskytu a pohybu šelem v naší přírodě.


Dokumentace stop vlčími hlídkami.                    Dobrovolník Vlčích hlídek dokumentuje stopy rysa



Bojíte se kvůli šelmám chodit do lesa?V poslední otázce jsme se vás ptali, zda se kvůli velkým šelmám bojíte chodit do lesa. Zde pouze 5% odpovědělo, že se obávají setkání s velkou šelmou, ostatních 95% nikoliv. Obavy o bezpečí návštěvníků lesů z důvodu napadení šelmou jsou v naší přírodě zbytečné. Vlk žije i loví ve smečkách, převážně se živí jeleny a divokými prasaty. Napadení člověka není v Evropě za posledních 100 let doloženo. Medvěd hnědý je samotář a z větší části vegetarián. Rys ostrovid je také plaché a samotářské zvíře, živí se menšími kopytníky. Pro všechny šelmy platí, že jsou to velmi plachá zvířata, která se setkání s člověkem vyhýbají. O případných setkáních s nimi tedy pravděpodobně nebudete ani vědět.



Děkujeme všem, kteří na naše otázky odpověděli.


Podívejte se na některé vzkazy a zážitky spojené se šelmami, o které se s námi podělili naši respondenti.

Například paní Eva nám poslala tento příběh z roku 1968 – 1970 s fotografii:


Potkali jste šelmu ve volné přírodě?