Téměř přesně před rokem jsme zveřejnili dojemný vlčí příběh o Giuliettě a Slavcovi, kteří se stali zakladateli první vlčí smečky ve východních Alpách. Tomu předcházelo dlouhé a náročné putování mladého vlka Slavce, jehož původním domovem je Slovinsko. Za svojí vyvolenou vážil úctyhodných dva tisíce kilometrů dlouhou cestu, na které úspěšně překonal všechny komplikace a překážky. O detailech tohoto putování vyprávěl pro britský deník TheGuardian biolog Hubert Potočnik, který byl Slavcovi vždy tak trochu v patách.


Poté, co jste v červenci 2011 odchytili vlka Slavce a dostal GPS obojek, zůstal mladý samec ještě několik měsíců se svojí původní smečkou. Na cesty se vydal až 19. prosince. Jak jste se to dozvěděli?

Zjistili jsme to, protože obojek najednou přinesl zvláštní data, která ukazovala, že vlk překonal dvě široké dálnice směrem pryč od svého domovského okrsku, kde se narodil.

Řekněte nám o těchto GPS obojcích. Jak vlastně fungují?

Obojky v sobě obsahují tři různé technologie: GPS přijímač, GSM modem, který posílá SMS a jako záloha je zde ještě vysílač VHF radiových vln. U všech našich odchycených vlků máme nastaveno, že každé tři hodiny dostaneme GPS souřadnice, kde se vlk právě nachází. Každý den tedy máme sedm lokací, které nám umožňují kontinuálně sledovat pohyb zvířete.

Co se stane, pokud vlk neodešle signál? Přicházíte o jeho lokaci v danou chvíli?

Ne, protože obojek má navíc ještě určité paměťové úložiště. Všechny lokace jsou zde uloženy a jakmile se zvíře opět dostane do dosahu signálu, dostaneme textovou zprávu s více souřadnicemi dohromady. Někdy se dokonce stane, že nemáme žádné údaje čtyři pět dní, a pak najednou obdržíme zprávy se 40 lokacemi za uplynulé období. 

První překážkou, kterou Slavc překonal, byla dálnice A1 mezi Trieste a Ljubljanou. Jak velkým problémem pro něj dálnice byla?

Je to oplocená dálnice, takže ji zvířata mohou překonávat jedině podchodem či nadchodem. V tomto případě ji Slavc přešel po nadjezdu. 

Co se dělo dál?

Poslední lokace z prvního dne monitoringu pocházela ze zadního dvorku jednoho domu uprostřed obce Vipava (jihozápadní Slovinsko). První, co nás v tu chvíli napadlo, bylo, že vlka upytlačili. Proto jsme hned kontaktovali místní úřad ochrany přírody. Zrovna když jsme s nimi řešili, zda volat policii a jak situaci řešit, došla nám další SMS, která nám napověděla, že vlk směřuje stále dál a dál.

Překročil další dálnici H4?

Ano, to bylo docela snadné. Je tam totiž 150 metrů dlouhý viadukt.

V jaké části dne je vlk aktivní a přesouvá se?

Typické je, že pokud překonává otevřená prostranství, prochází jimi přes noc. Ale ne vždy. Například jsme zjistili, že Slavc strávil tři dny v lese u mezinárodního letiště v Ljubljaně. Třetí den ráno se vydal na cestu přímo přes otevřenou plochu letiště. Směřoval přímo k Alpám.

Jak vlk trávil ony tři dny v blízkosti letiště? Zjistili jste něco dalšího?

Šli jsme prozkoumat každé místo, kde vlk strávil více než tři hodiny a zjistili jsme, že ulovil dvě lišky. Zapojili jsme také naše kolegy z Itálie a Rakouska, kteří sbírali a analyzovali vzorky a rekonstruovali, co vlk přesně dělal v průběhu cesty.

Slavc se tehdy pohyboval poměrně blízko Univerzity v Ljubljaně. Nepředpokládám, že jste ho viděli, nebo ano?

Ne, za celou dobu jeho dlouhého putování jsme měli pouze jednu jedinou zprávu o možném přímém pozorování Slavce, a ta pocházela z Rakouska.

Když Slavc procházel přes takto zalidněnou oblast, báli jste se o jeho bezpečnost?

V průběhu putování jsme se hodně obávali, že ho někdo zastřelí, protože si ho kvůli jeho obojku splete se zatoulaným psem. Snažili jsme se proto hodně komunikovat s médii, místními novinami a hlavně jsme na přítomnost vlka s GPS obojkem upozorňovali lovce. 

Jakým hlavním překážkám čelil Slavc při jeho cestě kromě zmiňovaných dvou dálnic?

Velkou překážkou byla určitě řeka Drava. Překonal ji v místě, kde je 280 metrů široká a musel ji přeplavat. Není zde žádný most a z obojku jsme dostali lokaci na jednom břehu a poté lokaci na opačném břehu. Jediným vysvětlením tedy je, že vlk přeplaval řeku ve velmi širokém místě.
V cestě mu stála ale také opravdu vysoká pohoří. Bylo to v období velmi extrémních podmínek. V polovině zimy Slavc doputoval do úzkého údolí, kde nejnižší nadmořská výška dosahovala 2600 metrů.Tehdy zde bylo až šest metrů sněhu.

Tehdy se dostal do Itálie?

Když Slavc překročil italské hranice, dostali jsme email od italských kolegů s videem vlka z přírodního parku Lessinia (severní podhorská oblast). Na videu to vypadalo podle způsobu močení spíše na vlčici, a tak jsme si dělali s kolegy legraci, že Slavc zamířil do této oblasti právě kvůli tomu, aby se setkal se samicí.

Ale on se v přírodním parku nezastavil a pokračoval stále dál…

Ano. V březnu 2012 přišel do regionu Valpolicella severně od Verony – vinařské oblasti se skleníky a vinicemi. Tam poprvé v průběhu celého putování zabil domácí zvíře - myslím, že dvě ovce a kozu. Zdržel se zde dohromady dvanáct dní. Nejspíš kvůli tomu, že zde v jednom soukromém zoo-parku drželi v zajetí tři odchycené vlky – jednu samici a dva samce. Pak se ale Slavc stočil zpět na sever směrem k parku Lessinia. To už čas pokročil, nastal duben a my jsme dostali přesné lokace z obojku, kde vlk zrovna je. Domluvili jsme se tehdy s pracovnicí ze správy parku, aby šla do těch míst a pokusila se najít stopy ve sněhu. Přinesla nám tehdy zprávu hned o dvou vlcích. Slavc se setkal s místní vlčicí. 

Slavcův obojek byl naprogramovaný tak, aby přestal vysílat a rozepnul se v srpnu 2012. Proč?

Měli jsme spočítané, že baterie v obojku budou tou dobou již vybité. Také je etické zvířeti obojek odepnout.

Ale Slavc je stále v přírodním parku Lessinia společně s vlčicí, která dostala jméno Giulietta, ne?

Pokud je nám známo, tak ano. Slavc a Giulietta měli loni přinejmenším dvě mláďata. Tehdy to prokázala fotopast, která je instalovaná v jejich teritoriu. Ukázala se na ní dvě vlčata a vypadá to, že i letos Giulietta přivedla na svět další vlčata. 

Jak byste shrnul získané zkušenosti?

Máme k dispozici mnoho dat o dálkových migracích vlků a jejich šíření, ale jen v několika případech jsme měli možnost sledovat pohyb zvířete do takových detailů. Sledování Slavce nám poskytlo vzácnou možnost nahlédnout do skrytého života vlků. Byl to jeden z nejúžasnějších zážitků mého života.


JOSEFA VOLFOVÁ