Vláda italské provincie Jižní Tyrolsko v polovině dubna oznámila, že začne s okamžitou platností podporovat programy zaměřené na ochranu stád, do nichž plánuje v roce 2018 investovat až 1 milion eur. Radní pro zemědělství Arnold Schuler rovněž uvedl, že zájem o techniky na ochranu ovcí již projevilo 44 chovatelů a sdružení alpských pastevců.


Z celkových 25 216 ovcí na pastvinách bylo šelmami zabito 33

V Jižním Tyrolsku se zatím trvale nevyskytuje žádná vlčí smečka. Odhaduje se, že se v místních horách může individuálně pohybovat až 7 vlků, kteří přicházejí ze Švýcarska, Francie a jiných italských provincií, jako je Trentino, Lombardie, Friuli a Piedmont. Na alpských loukách se v současné době pase 25 216 ovcí. Celkově bylo majitelům za ztráty způsobené vlky v roce 2017 vyplaceno 9 680 eur za 33 ovcí, 4 kozy a 3 telata.

Podpora používání plotů, pastýřů a pastýřek, pasteveckých psů a dalších metod ochrany stád před útoky vlků zajišťuje maximální ochranu ovcí a umožní pastevcům pokračovat ve využívání vysokohorských pastvin ještě po mnoho let.

Ilegální odstřely nic nepřináší, musíme pracovat jinak, říká pastevec

Rodina třicetiletého Daniela Paratschy ze Sternu v jižním Tyrolsku prohání stáda po pastvinách už šest generací. Přinášíme rozhovor, který vyšel v nedělním vydání Zett Südtirolnews.

Pane Paratscho, v polovině května povedete 250 ovcí do oblasti, kde se vyskytují vlci. Máte strach?

Ne, mám pastevecké psy, mezi nimiž je australský honácký pes a čtyři borderkólie. Navíc v kombinaci s noční ohradou si myslím, že jsem schopný stádo před velkými šelmami uchránit.

Jak se potýkáte jako pastevec s problematikou vlků?

Vlk je problém, to je jisté. Jeho nelegální odstřely ale nedávají žádný smysl, neboť zítra přijde další zvíře. Vlci jsou po celé Evropě chráněni, nemůžeme je vyhubit. Kromě toho mohou přijít brzy rysové a také orli, kteří útočí ze vzduchu. Nezbývá tedy nic jiného, než se proti tomu postavit a pracovat jinak.

Co znamená podle vás pracovat jinak?

To znamená, že zvířata nesmí zůstat někde na volno bez dohledu a že jsou večer zahnána psem do ohrady a chráněna elektrickým plotem a pasteveckými psy. Zkušenosti pastevců v Trentinu (italská provincie jižně od Tyrolska) ukazují, že pastevečtí psi jsou účinní. Přirozeně vás ale stojí vyšší náklady a nic se nestane ze dne na den.  Výchova pasteveckého psa trvá tři roky, už vycvičený pes vás vyjde na 3 až 5 tisíc euro (zhruba 75 až 125 tisíc korun). Když se podívám na rozlehlé pastviny v jižním Tyrolsku, bude pro úspěšné pastevectví do budoucna zapotřebí mnohem více pastýřů a psů.

Dokážete pochopit obavy pastevců?

Jasně, ale moje kolegyně je už dvě léta pastýřkou ve vlčí oblasti ve Švýcarsku. I když ji ostatní pastevci stále straší, neviděla do dneška žádného vlka. Často dělá v myslích lidí hodně přehnaná panika. Ve skutečnosti to není jako v Červené Karkulce, kde vlk číhá za stromem a čeká na svou oběť.

Ve Švýcarsku bojují mezitím s problémem, že hlídací psi útočí na turisty. Je důvod k obavám?

Pastevec by měl mít svého psa pod kontrolou. Při své pastevecké práci však často také vidím, že turisté pořvávají, nebo nechají svého psa bez vodítka. Pokud jej nechá jejich pán běžet k pasteveckému psu, zaútočí, to je jejich práce. V Trentinu jsou naštěstí umístěné tabule, jak by se měl turista na pastvině správně chovat.  

V Sextenu v Dolomitech organizujete o víkendu kurz pro hlídací psy. Jaký je zájem?

Mám pár lidí přihlášených. Přesto však je hodně těch, kteří si myslí, že nic takového nepotřebují. Zkušenost ale ukazuje, že kdo chce stádo skutečně chránit, potřebuje vycvičené psy, kteří umí pracovat, nejen trochu štěkat. My pastevci nemůžeme čekat, než něco podniknou politici. Musíme se na novou situaci připravit a přenastavit – i když je to těžké, protože u nás dlouho žádní vlci nežili.

 

Zdroj: Südtirolnews, vydání nedělních novin Zett z 15. Dubna, European Wilderness Society

 

Překlad: Martina Dušková, Simona Horká