Farmář, kterému šelma prý ulovila telata, čeká na 40 tisíc korun odškodného

Sokolovsko - Vzácný rys ostrovid se potuluje v Karlovarském kraji a možná tu žije i více kusů. Chráněná kočkovitá šelma sem přišla zřejmě ze Šumavy.

Letos začátkem jara ulovila čtyři čerstvě narozená telata na okraji Krušných hor v Libnově u Krajkové na Sokolovsku. Tamní farmář Jiří Skalický, kterému rys telata strhnul, čeká od krajského úřadu slíbené odškodné 40 tisíc korun.

Rys se podle většiny odborníků v Karlovarském kraji vyskytuje, ale jen zřídka a spíše náhodně. O to větším překvapením je, že po čtyři týdny v Libnově zabíjel malátná telata.

„Nažral se a týden dal pokoj. Na plecku strženého telete byly jasně vidět zvláštní kousance a drápance. Skot, který máme volně ustájený kolem statku, jsme museli zahnat dovnitř a v noci ho hlídat,“ popsal Jiří Skalický.

Sám je myslivcem a všechny znaky podle něho svědčí o tom, že šelmou byl skutečně rys. Potvrdil to i veterinář a chovatelé z jižních Čech, s nimiž se Jiří Skalický radil. Telata vážila jen asi třicet kilo.

„Minimálně dva lidé rysa v okolí viděli. Má tady ideální prostředí - lesy, pole, členitý terén. To mu vyhovuje. Pohybuje se na velkém území a když nemá potravu, tak cestuje. Počítám, že se někde v okolí potuluje,“ poznamenal Skalický. Vladimír Melichar z Agentury ochrany přírody a krajiny už si tak jistý není. „Je to možné, ale ne stoprocentní. Tvrdí to pár myslivců, kteří rysa nikdy neviděli,“ řekl skepticky.

Podle jeho odhadu však v kraji může žít možná pět až deset kusů této chráněné šelmy. „Některé ve Slavkovském lese a v Českém lese, ale jen jednotlivě a velmi vzácně. Každý rok máme o nich nějaká hlášení,“ řekl Melichar.

Šéf správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les Jan Schlossar ale vylučuje, že by rys v tomto teritoriu nastálo žil. „Občas Slavkovským lesem prochází, chvíli se zdrží a pokračuje dál. Nejvíce se o něm ví v zimě, kdy jsou vidět stopy a stržené kusy. Vidět ho - to je ne příliš častý zážitek. Domnívám se, že Slavkovský les je pro něj malý,“ míní Schlossar.

Mnohem přirozenějším prostředím pro rysa ostrovida je Šumava a protější Bavorský les, kde se prokazatelně vyskytuje asi šedesát kusů této plaché šelmy. A odsud -přes navazující Český les v českoněmeckém pohraničí - se zřejmě někteří jedinci do Karlovarského kraje dostali. „Rys je tu běžným zástupcem fauny. Hledá si nová teritoria,“ řekl vedoucí Chráněné krajinné oblasti Český les Jindřich Horáček. Zastává názor, že šelma se vyskytuje i v Krušných horách, Slavkovském lese a v Brdech.

Ještě před několika lety se očekávalo, že s rostoucí populací rysů na Šumavě se šelma mnohem hojněji rozšíří i do okolních regionů.

„Vypadalo to, že tu bude rys běžný, jenže pak ho na Šumavě začali střílet. A také je už dokončená a oplocená dálnice z Plzně na Rozvadov, která je překážkou pro migraci zvířat,“ poznamenal Vladimír Melichar.

Rys podle něho pohodlně urazí za týden vzdálenost sto kilometrů.

***

* Rys ostrovid

Je jedinou volně žijící kočkovitou šelmou na našem území. Na rozdíl od koček je rys velice plachý, má delší nohy a kratší ocas. Jeho typickým znakem jsou chomáčky na uších.

BOHUMIL ZEMAN