Brno/Lipno - Na břehu největšího tuzemského jezera, vodní nádrže Lipno, se chystá v tuzemsku ojedinělý projekt -  na čtyřiceti hektarech tam vyroste přírodní park s vlky, jeleny, zubry a rysy.


Park, který je svým zaměřením a rozlohou v tuzemsku výjimečný, tak na Lipně doplní už existující zařízení pro turisty, jejichž koncentrace nemá v Česku obdobu. V těsné blízkosti připravovaného parku je velký lyžařský areál, který se nyní rekonstruuje za dvě stě milionů, turistům slouží i akvapark, přístav a bobová dráha.


Statek, rozhledny, lanovka


Kvůli parku se ale také bude muset vykácet les na ploše asi 22 tisíc metrů čtverečních.


Park postaví radnice v Lipně nad Vltavou, která už úřadům poslala projekt k posouzení vlivu na životní prostředí. Právě vykácení lesa odborníci, kteří pro radnici projekt připravili, považují za největším negativum.

Jinak je ale projekt takzvaného Naturparku označený za akceptovatelný pro životní prostředí s tím, že bude mít významný vliv na turistický ruch v celé oblasti.


"Záměr představuje realizaci areálu Naturparku na ploše cca 40 hektarů, prohlídková trasa bude cca 3 km dlouhá, výběhy zvířat budou zaujímat plochu cca 23 hektarů," uvedla odborná firma v oznámení záměru.

Ve výbězích tak turisté uvidí vlky, jeleny, zubry, rysy, divoká prasata a koně. Kromě toho vyroste na Lipně i statek, rozhledny, infocentrum a vyhlídkové lávky.


Celoročně otevřený park sází také na zázemí sousedního lyžařského areálu, který patří mezi největší v tuzemsku a nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí za dvě stě milionů korun.


Turistů mírně ubylo


"Naturpark bude využívat existující stravovací, technické a infrastrukturní zázemí lyžařského areálu. Pro návštěvníky bude Naturpark přístupný celoročně stávající sedačkovou lanovou dráhou," je uvedeno v projektu.


Přírodní park může podle odborníků vrátit na jih Čech turisty ze zahraničí. "Podobné parky existují v Německu a Rakousku a jsou významným tahákem pro návštěvníky," řekl Roman Konečný ze společnosti Etis.


Jihočeský kraj se přitom podobně jako část tuzemských krajů v Česku potýká s úbytkem zahraničních turistů. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury za prvních šest měsíců letošního roku do jižních Čech přijelo přes 129 tisíc turistů ze zahraničí, tedy o procento méně než ve stejném období loňského roku.


"Nůžky mezi Prahou a regiony se čím dál více rozevírají a regionům se nedaří na úkor Prahy zahraniční turisty přilákat," uvedl Okamura.


Podle něj regionům chybí kvalitní hotely, regiony zatím nedokáží prodat ani svoje regionální speciality a zvláštnosti.


Přírodní park není jediným velkým projektem zaměřeným na turistický ruch. Největší spory vyvolává miliardový projekt obřího rekreačního parku a přístavu u Frymburku, který plánuje rakouský investor.


TOMÁŠ FRÁNEK


Odkaz na původní článek