Brašov - Šelma se pokusila svou kořist zahrabat v parku, ale tam našel tělo mladíka náhodný chodec.


Téměř v centru rumunského města Brašov se stal mladý muž obětí medvěda. Jeho tělo nalezl v pátek chodec, který v městském parku venčil svého psa.


Pro obyvatele třistatisícového města v srdci Karpat nejsou občasné návštěvy medvědů hnědých ničím neobvyklým. Vyhladovělá zvířata tam občas zabloudí při hledání potravy.


Tentokrát se však medvědí výprava stala osudnou pro pětadvacetiletého muže, kterého šelma napadla a rozsápala. Jeho tělo pak táhla několik metrů až k parku.


„Medvěd vlekl muže pět-šest metrů směrem ke stromům a pokusil se ho tam zahrabat. To však nedokázal, takže ho tam nechal,“ citovala agentura Reuters Flavia Barbulesca z místní veterinární stanice.


Městská správa vyhlásila po šelmě pátrání. Podle slov Cristiny Lapisové, šéfky medvědí rezervace u Brašova, během posledních pěti let zabili medvědi tři lidi.


Lapisová zároveň uvedla, že případy napadení člověka medvědem jsou řídké. Vyslovila přepoklad, že v tomto případě mohl být muž mrtvý ještě dřív, než jej zvíře objevilo.


Podle informací ekologického hnutí Duha žije v Karpatech na 8000 medvědů hnědých, na Slovensku přibližně 700 a v Česku jen pět. Člověku se zpravidla vyhýbají a do obydlených oblastí se vydávají zřídka, když hledají jídlo.

 

ALINA ARTJUŠENKO


Původní článek: http://www.denik.cz/ze_sveta/rumunsko_medved20080801.html