Zlínsko - Medvěd, který byl minulý týden viděn na Valašsku, zřejmě změnil revír. Několik lidí jej totiž v pondělí večer a včera ráno pozorovalo v luhačovické části Kladná- Žilín a v Loučce na Valašskokloboucku.

 

" V pondělí večer prý viděl zvíře jeden z našich městských strážníků. O výskytu medvěda jsme proto informovali v kabelové televizi a v místním rozhlase," podotkl starosta Luhačovic Bohuslav Marhoul. Strážník luhačovické městské policie Tomáš Zimmermann popsal svůj zážitek s ledovým klidem. " Potkal jsem ho v pondělí chvíli před půlnocí. Jel jsem autem lesnatou oblastí za Luhačovicemi, když jsem zaznamenal pohyb v křoví. Jezdím tam krokem, protože tudy často přebíhají srny. Tentokrát však pět metrů přede mnou přešel medvěd," líčí Zimmermann.


Včera ráno po osmé hodině pak zpozoroval medvěda důchodce z Loučky. " Vracel jsem se z hub. Když už jsem byl u přístřešku na hřišti pod lesem, prošel kolem mě. Minul mě asi ve vzdálenosti desíti metrů. Šel po čtyřech a asi si mě ani nevšiml. Jeho váhu odhaduji na dvě stě kilogramů, délku tak na dva metry. Nejvíc mě asi udivilo, že jsem zůstal úplně klidný," zamyslel se obyvatel tamního domova pro seniory.


Stejně jako v Luhačovicích, také obecní úřad v Loučce informoval o riziku setkání se šelmou rozhlasem.


Ochráncům přírody zatím nikdo oficiálně o medvědovi neřekl. " Ještě mi jeho výskyt nebyl hlášen. Každopádně se tato zvířata člověku spíše vyhýbají. Pokud se tedy medvěd nevyleká, nemusí se jej bát ani člověk," míní vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty Jiří Němec.


ANNA NOVOTNÁ