Český Krumlov * Rysí rodinka řádí u Bohdalovic na Českokrumlovsku. Koncem minulého týdne doplatilo na rysí lovecké pudy nejméně třináct ovcí. S největší pravděpodobností je napadla rysí matka s mláďaty.

"Ze třinácti mrtvých kusů, které jsme na místě našli, bylo sedm pouze zakousnutých, bez potrhání a škrábanců. Tímto způsobem se koťata učí lovit," vysvětlil Josef Bukovský, ředitel společnosti, která ovce vlastní. "Před pár dny jsem viděl nedaleko místa útoku mladého rysa, což tuto teorii jen potvrzuje." Kromě mrtvých ovcí postrádají majitelé ještě dalších dvanáct kusů. "Ty se zřejmě v panice rozutekly a někam zatoulaly," domnívá se Bukovský.

O tom, že zvířata byla skutečně zabita rysy, a ne zdivočelými psy, nemá prakticky žádné pochybnosti ani Marie Beňová z odboru životního prostředí Krajského úřadu v Českých Budějovicích. "Podle veterinární zprávy se opravdu jedná o útok rysice s mláďaty," potvrdila Beňová.

Rys je státem chráněné zvíře. Pokud se tedy prokáže napadení touto šelmou, škody majiteli uhradí stát. "Účetní vyčíslila škodu přibližně na šedesát tisíc korun. A to nejsou započítané náklady na likvidaci mrtvých zvířat v kafilerii," vysvětlil Bukovský. "Zatím nevíme, zda a v jaké výši nám stát škodu nahradí," dodal.

Majitelé stád se prakticky nemohou před útoky rysa bránit. I přes elektrický ohradník se šelma ke stádu dostane, zavírat ovce do budov nebo zařídit nepřetržitý dozor člověka je nemožné. "Ovce jsou v podstatě hloupá zvířata, takže před nebezpečím hned neutíkají. V ohradě navíc ani nemají kam. Jsou tedy pro rysa snadnější kořistí než třeba srnky v lese, které utečou," poznamenala Beňová.