Německá spolková země Porýní-Falc přináší smutné zprávy z projektu reintrodukce rysů: za poslední tři měsíce zahynuly dvě rysice, Labka a Alosa, které se díky snahám zoologů navrátily do německé krajiny.

Teprve v polovině prosince byla rysice Labka vypuštěna ze slovenské přírody do Falckého lesa v jihozápadní části Německa. V nejsevernější části, kterou za poslední měsíce navštívila, přišla v únoru o život při srážce s vlakem. Její tělo leželo mezi dvěma kolejnicemi a rysici zřejmě srazil vlak. Bohužel v mladém věku je pro nezkušeného rysa doprava velkým rizikem.

 

Vypouštění rysice Labky v prosinci 2017, foto: SNU RLP

Labka pocházela ze Slovenska. Podle mluvčí projektu reintrodukce se usadila dobře, pravidelně a úspěšně lovila a prozkoumávala teritorium. Ráno 27. února objevili mrtvou rysici železniční pracovníci. Identita zvířete mohla být potvrzena na základě čísla čipu; telemetrický obojek, který před vypuštěním samice rysa dostala, byl silně poškozený a rysice utrpěla mnohá zranění. Poslední data poslal signál GPS nedaleko od místa nehody. Výzkumníci budou ještě její tělo prozkoumávat na Leibnizově zoologickém institutu.

 

Rysici Alosu uspali v únoru

Začátkem února musela být uspána také těžce zraněná rysice Alosa. Tu vypustili ochránci do přírody pár dní po Labce, tedy v prosinci loňského roku a její “změnu bydliště” zařídila švýcarská organizace Kora, která se zabývá návratem velkých šelem. Alosa si ale brzy poranila záprstí levé tlapy a dle dat telemetrického obojku velmi omezila pohyb v teritoriu. Dostala se tak do péče zvěrolékařů, kteří diagnostikovali zlomeninu a nohu zafixovali. Do zotavení si ji vzala na starost záchranná stanice pro zvířata. Zánět se však nezlepšoval. Nadace Natur und Umwelt rozhodla o jejím uspání. Návrat do volné přírody by rysice nepřežila.

 

Rysice Alosa nachází opět domov ve volné přírodě, foto: SNU RLP

 

Naděje na rysí přírůstky

Nadace jako hlavní nositel reintrodukčního projektu doufala, že obě rysice brzy po vypuštění v Německu zabřeznou a vychovají mladé. Zatím tak v rámci projektu přišli na svět dva rysí samci – Palu a Filou v květnu 2017. Jejich matkou je čtyřletá Kaja, jeden z prvních reintrodukovaných rysů (červenec 2016). Obě rysata nyní stojí před velkou výzvou – osamostatnit se a přežít náročné první roky života. V období rysí říje, která probíhá v únoru a březnu, totiž obvykle samice své potomky z předcházejícího roku opouští, a ti si hledají nové teritorium.

Minulý týden našel nový domov ve Falckém lese dvouletý rys Juri ze Švýcarska. Jde o 5. rysa původem ze Švýcarska a 10. vypuštěného rysa do Falckého lesa, v plánu je reintrodukce dalších deseti rysů. Možná se potká s první reintrodukovanou rysicí Lunou, která už je však mimo dohled - předčasně se jí uvolnil telemetrický obojek.

Juri obohacuje německý Falcký les, foto: SNU RLP

 

SIMONA HORKÁ