Po dlouhých 150 letech se do Německa vrátili vlci. Už více než deset let uplynulo od doby, co se v saské Lužici usadila první vlčí smečka. Ve vojenském výcvikovém prostoru nedaleko českých hranic se ve druhé polovině devadesátých let se nejprve začali objevovat jednotliví vlci původem z Polska. V rozsáhlé jezerní oblasti vzniklé rekultivací hnědouhelných dolů se jim zjevně zalíbilo: dnes už Sasko obývá celkem šest vlčích smeček a dva páry.

Cestičku do Saska vlkům nikdo neumetal – usadili se tu z vlastní iniciativy a teprve po jejich příchodu založili místní zoologové agenturu LUPUS, zaštiťující monitoring a ochranu lužické vlčí populace. Novinky a fotografie ze života lužických vlků agentura zveřejňuje na stránkách Wolfsregion-lausitz.de. A co se událo za poslední měsíce?

Střetem s automobilem skončil 16. ledna život vlka Rolfa, vedoucího samce smečky obývající biosférickou rezervaci hornolužických rybníků a vřesovišť. K nehodě došlo v oblasti vzdálené 30 kilometrů západně od oblasti, kde se Rolfova smečka obvykle vyskytuje. Saští zoologové stáli před záhadou: co vedlo Rolfa k tomu, že opustil smečku a ocitl se tak daleko od domova? Vysvětlení přišlo brzy, a to díky soustavě fotopastí, které pracovníci agentury LUPUS k monitoringu vlků využívají. Rolf byl fotopastí zachycen naposledy 11. ledna, ovšem už na začátku ledna se v teritoriu jeho smečky objevil neznámý vlčí samec. Ten drobnějšího, slabšího Rolfa pravděpodobně ze smečky vypudil.

Dopravní kolize je častou příčinou smrti lužických vlků. V únoru srazilo srazilo auto mladou vlčici poblíž Brandenburgu. Zraněné zvíře bylo předáno veterináři, který se však po poradě s týmem zoologů rozhodl vlčici uspat – její poranění byla příliš rozsáhlá a prognóza uzdravení nejistá. Za poslední čtyři měsíce připravila automobilová doprava o život již tři vlky, celkově mají automobily na svědomí 11 lužických vlků.

Foto: Sebastian Koerner