Odkud se dostal medvěd, o kterém se v posledních dnech často dozvídáme z médií, na Valašsko? Proč útočí na hospodářská zvířata a přibližuje se k obydlím? Jak se chovat v oblastech, kde se medvěd pohybuje? Přinášíme souhrn aktualit a doporučení.

Medvěd hnědý na fotopasti Hnutí DUHA Olomouc, Javorníky 2018

Zadní stopa medvěda, foto: Michal BojdaOd začátku září sledujeme v našich horách na moravsko-slovenském pomezí výskyt medvěda hnědého. Jedná se s největší pravděpodobností o mladšího jedince, který přešel začátkem září ze slovenských hor na moravskou stranu Javorníků. Jeho přítomnost jsme pomocí fotopasti zaznamenali v Javorníkách 11. září. Poté jej lidi pozorovali například ve Vranči v Novém Hrozenkově a postupně putoval přes Javorníky do Vizovických vrchů, kde se dostal 16. září až do blízkosti Zlína. Ze západního okraje Vizovických vrchů se za několik dní vrátil zpět do Javorníků. Odsud se medvěd cestovatel přesunul do Vsetínských Beskyd. Tady jeho výskyt registrujeme už dva týdny. V předchozích týdnech se živil hlavně ovocem, kterého je díky velké úrodě dostatek. Při své cestě hojně navštěvoval také myslivecká vnadiště, kde se přiživoval na kukuřici a ovoci, o čemž svědčí četné záznamy na fotopastech myslivců. V posledních dnech však medvěd zničil několik včelínů a zabil 6 ovcí. Všechny informace o jeho výskytu v terénu prověřujeme a zaznamenáváme a od začátku výskytu medvěda na Moravě komunikujeme s poškozenými chovateli ovcí a včel.

V Chráněné krajinné oblasti Beskydy se medvědi objevují pravidelně od roku 1970. Většinou se jedná o zvířata, která žijí poměrně skrytým způsobem života a jejich přítomnost často prozradí jen náhodné nalezení stop v blátě. V posledních třech letech se medvěd trvale vyskytuje v Javorníkách, kde i zimuje. Svědčí o tom pravidelné záznamy na fotopastech i stopní dráhy ve sněhu, které jsme zaznamenali s dobrovolníky Vlčích hlídek. Není známo, že by tento medvěd způsobil škody včelařům nebo chovatelům na moravské straně Javorníků. V dřívějších letech se však občas objevil jiný medvěd, který napáchal menší škody na včelstvech nebo ovcích. Medvěd, který se nyní objevil na Valašsku, je velmi aktivní i v denních hodinách, o čemž svědčí poměrně častá pozorování veřejnosti, což není úplně typické. Důvodem tohoto chování může být mladost a nezkušenost medvěda a také aktuální sezóna zrajícího ovoce.

Zpráva o výskytu medvěda v oblasti Gírové mezi Mosty u Jablunkova, který poškodil včelstva, z roku 2014.

 

Vsetínské Beskydy, místo výskytu medvěda, foto: Michal Bojda

Soužití s velkými šelmami přináší občas bohužel konflikty, zvláště v místech, kde výskyt těchto šelem nebyl dříve úplně obvyklý. Díky tomu, že lidé s výskytem šelmy nepočítali, má medvěd poměrně snadný přístup ke včelínům, které nejsou nijak zabezpečeny. Vůně a chuť medu jsou pro medvěda velkým a často neodolatelným lákadlem. Je tedy možné, že medvěd bude v útocích na úly a ovce pokračovat. Doporučujeme proto chovatelům a včelařům, aby - pokud je to možné - své ovce na noc zavírali do chlévů a včelíny zabezpečili elektrickými ohradníky tak, jak jsou po generace zvyklí mnozí včelaři na Slovensku.

U veřejnosti se v posledních dnech objevují také obavy z napadení medvědem. Od doby, kdy se v Beskydech začali medvědi vyskytovat, není znám žádný případ napadení člověka. Ani u tohoto medvěda nikdo nezaznamenal známky agresivity vůči lidem. Medvěd je však šelma, která může být i díky své síle a velikosti potenciálně nebezpečná, proto doporučujeme lidem, aby byli při pohybu v lesích obezřetní a na svou přítomnost v případě procházení hustých nepřehledných porostů upozornili například hlasitějším hovorem. Medvěd se takovému místu vyhne a nám nehrozí nebezpečí nečekaného setkání s ním.

Podrobnější doporučení, jak se chovat v oblastech s výskytem medvěda.

 

Hnutí DUHA a Správa CHKO Beskydy uvítají další informace o výskytu medvěda nebo jiných velkých šelem. Pozorovatelé mohou zasílat své fotografie nebo pozorování na adresu stopy@selmy.cz, nebo na tel. č. 734 233 993.

 

MICHAL BOJDA