Na začátku července bylo nedaleko přímořského městečka Luttelgeest v Nizozemsku nalezeno uhynulé zvíře, které na první pohled připomínalo vlka. Biolog Jaap Mulder z Naturalis Biodiversity Center v nizozemském Leidenu určil, že by se mohlo jednat o dvou- až tříletou vlčici. Pokud to potvrdí i následné genetické analýzy, bude se jednat o první doložený výskyt této šelmy v zemi po více než sto padesáti letech. Zvíře zahynulo při střetu s osobním automobilem.

Vlčice nalezená v Nizozemsku. Foto: J. van der Linde


V Nizozemsku byli vlci, podobně jako v dalších zemích Evropy, v průběhu minulých staletí vyhubeni. Nyní se zdá, že území znovu objevují, s velkou pravděpodobností díky úspěšnému šíření této šelmy z německé Lužice.  V současné době žije v Německu již 21 smeček a stále noví jedinci se vydávají hledat svá teritoria i na území sousedních států. Příkladem může být například vlk, který došel loni v prosinci až do Dánska či vlčí návštěva na Šluknovsku. Definitivní důkaz o původu nyní nalezeného zvířete ale přinesou až prováděné genetické analýzy.

Zhruba před rokem se vlk poprvé objevil na území Dolního Saska, které má s Nizozemskem společnou západní hranici. Fotopast zde zachytila vlčí pár ve vojenském výcvikovém prostoru nedaleko Münsteru.  Další šíření vzácné šelmy dokázal i fotomonitoring z letošního jara. Podle posledních informací německé ochranářské organizace NABU žije na území Dolního Saska již 14 zvířat. Nová pozorování přitom pochází například z oblastí při hranicích s Nizozemskem.

Vlci vyfocení ve vojenském prostoru v Dolním Sasku. Zdroj: nabu.de

JOSEFA VOLFOVÁ