Praha 27. června (ČTK) - Ředitel chomutovského zooparku Přemysl Rabas považuje pokusy o návrat uměle odchovaných medvědů do evropské přírody za velmi problematické. Sám se setkal s medvědem, kterého potkal podobný osud jako mediálně proslulého Bruna z Itálie. Lovci ho v pondělí zastřelili v německé části Alp.


Českého Míšu přivezli do parku před šesti lety zoologové, když ho odchytli do speciální klece v Beskydech. I tehdy sledovala pohyb medvěda se zájmem média, přinášela zprávy očitých svědků a výčty jeho úlovků v podobě slepic, pobořených úlů, králíků a ovcí. Po horách tříleté zvíře chodilo zhruba čtvrt roku. Medvěd se nebál lidí a napáchal škodu za 170.000 korun, podle jeho chování experti usoudili, že jde o zvíře z umělého odchovu, nikoli zatoulané ze sousedního Slovenska. Odchyt povolil tehdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart.


"Proslul tím, že se rád někam vlámal, což použil opačným směrem i v zooparku. Našel slabé místo ve střeše klece a utekl z karantény, kde bylo předtím umístěno bez problémů několik jiných medvědů," řekl Rabas ČTK. Do chvíle, kdy se zvíře pohybovalo po areálu zoo, se ho chovatelé pokoušeli odchytit, pak ale hrozilo, že uteče směrem k sídlišti, a policista ho postřelil. Ránu z milosti pak medvědovi zasadil pracovník zooparku.


Právě znalosti, kterých medvěd nabude soužitím s člověkem, podle Rabase komplikují návrat zvířete do přírody. Skutečnost, že se lidí nebojí a mnohdy je i v některých ohledech šikovnější než jeho vrstevníci vyrůstající v přírodě, je pro člověka rizikem.


Vrátit uměle odchovaná medvíďata do přírody je podle Rabase možné, ale v jiných podmínkách, než jakými disponuje střední Evropa. "Znám případy z Ruska, kdy jsou medvíďata vychovávána uměle bez kontaktu s lidmi. Navíc je tam vypouští do ne tolik zalidněného prostředí," konstatoval.


"Problémový Bruno" byl členem rodinné skupiny hnědých medvědů vysazených v italském národním parku Adamello-Brenta na jižních svazích Alp. Z nejasných důvodů, údajně ve snaze najít si samičku, italskou rezervaci opustil a po klikaté trase dlouhé mnoho stovek kilometrů dospěl přes Rakousko do Německa. V regionu severních svahů Alp pak pendloval mezi rakouským a německým územím. Lovci ho zastřelili v pondělí časně ráno poblíž Spitzigenského jezera v bavorském okrese Miesbach.