Švýcarští lesníci museli zastřelit prvního uměle vysazeného medvěda, který se na území helvetské konfederace usadil 100 let po vybití přirozené populace hnědých medvědů v tomto alpském státě. Oznámil to včera švýcarský úřad pro životní prostředí.


Mladý medvěd, známý pod označením JJ3, tak skončil stejně jako jeho starší bratr Bruno, který se před dvěma lety zatoulal z Itálie až do německých Alp a tam musel být odstřelen. I důvod odstřelu byl stejný: "závadné chování" šelem, které neloví v přírodě, ale stahují se k lidským obydlím a živí se odpadky nebo trhají chovná zvířata.


Medvěd neposlechl


Myslivci kantonu Graubünden se medvěda JJ3 pokoušeli přimět k odchodu do neobydlených oblastí tím, že mu několikrát střelili do kožichu gumové broky.


Moc to však nepomohlo a zvíře dále chodilo hledat potravu do odpadkových kontejnerů v horských osadách. Kantonální šéf úřadu pro lov a rybářství Georg Brosi odmítl jako nevhodnou i nabídku zoo v Bernu, které chtělo JJ3 nabídnout azyl ve svém výběhu.


JJ3 stejně jako Bruno pocházejí od matky Jurky, medvědice ze Slovinska, a otce Josého z Itálie. Z páru spojeného s cílem dát základ nové generaci medvědů, kteří by byli vypuštěni do Alp k divokému osídlení odlehlých oblastí hor, vzešla celá řada potomků. Ti jsou označováni prvním písmenem jména matky a otce, tedy JJ, plus pořadovým číslem podle narození. Bruno byl vlastně JJ1 a své jméno dostal až od německých médií, když v létě 2006 přivandroval přes Alpy z Itálie do jižního Německa a začal tam dělat neplechu. V červnu 2006 byl na příkaz úřadů nehledě na silné protesty veřejnosti zastřelen. Nyní jako vycpaný přitahuje návštěvníky do muzea Člověk a příroda v Mnichově, kde je naaranžován jako vykradač včelích úlů.


Nepřirozené chování


Medvěd JJ3 se stejně jako předtím Bruno naučil podle Brosiho nepřirozenému chování (nebát se lidí a hledat u nich potravu) od své matky, nebylo proto možné čekat, že se změní, a nejlepší bylo zvíře utratit.


Příslušné orgány proto změnily hodnocení JJ3 z dosavadního "problémového medvěda" na "rizikového medvěda" a vydaly povolení k odstřelu. Napomohlo tomu také zjištění, že v kantonu Graubünden se mezitím usadil další medvěd, zřejmě další medvědí bratr JJ2. Ten ale žije v odlehlých oblastech a téměř nic se o něm neví.


Alpy dříve byly přirozeným životním prostorem hnědých medvědů v Evropě, byli ale loveni a poslední kusy byly zastřeleny na přelomu 19. a 20. století.