Pytlačícího myslivce, který během několika let chytil do pasti zřejmě několik stovek opeřených dravců, dopadla v pátek 3. dubna Česká inspekce životního prostředí. Pytláka vystopovali v Pelhřimově u Chebu plzeňští ochránci přírody.


„Šlo o místního holubáře a myslivce, který používal takzvaný jestřábí koš, do něhož lákal dravce na nastraženého živého holuba,“ řekl Právu Karel Makoň z plzeňské Záchranné stanice živočichů. Ochránce přírody upozornil na tyto praktiky jiný myslivec.


„Dělá to, co ho znám, tedy minimálně několik let,“ sdělil. „Ulovené ptáky nejdříve prodával sokolníkům, když ale zjistil, že je vrací zpět, začal je nabízet do Německa k preparaci. Jsem také myslivec a nemohu se na to již dál dívat. Decimuje opravdu všechno, co nechytne do koše, to střelí,“ dodal.


Pytlák měl past nastraženou zhruba pět set metrů od svého domku. Jeho činnost ochránci mapovali celý měsíc skrytou kamerou z nedalekého lesíka a po natočení průkazných záběrů zavolali na místo inspektory.


„Ti sehráli roli nic netušících zvědavců, kterým se pytlák sám pochlubil s tím, že je to jeho past. Když se však inspektoři prokázali služebním průkazem, sbalil past a odjel,“ uvedl Makoň.


„Svým chováním porušil hned několik zákonů najednou. Sestřihy našich videozáznamů podložené místním šetřením inspekce jsou natolik dostatečné důkazy, že by měly postačovat k jeho potrestání. V krajním případě mu hrozí až trest odnětí svobody,“ dodal Makoň.


IVAN BLAŽEK


Odkaz na původní článek