Mrtvé tělo tříleté telemetricky sledované rysice Tessy bylo nalezeno 13. března v západní části NP Bavorský les.

„Z rádiového signálu z jejího obojku jsme zjistili, že se delší dobu nehnula z místa,“ řekl šéf Národního parku Bavorský les Franz Leibl.

Telemetrické obojky, umožňující vědcům sledovat pohyb vybraných zvířat, jsou nastaveny tak, aby po 36 hodinách nehybnosti zvířete vyslaly takzvaný „signál smrti“.

Na místo Tessina posledního výskytu se okamžitě vydali ochranáři. „Navenek zvíře nejevilo žádné stopy zranění, nebyly zjištěny ani zlomeniny. Mělo ale nápadně zduřelé břicho,“ uvedl vedoucí projektu výzkumu rysů Marco Heurich.

Jak se bylo později zjištěno, rysice byla otrávena. Návnadou byl kadáver srnce, do nějž někdo nasypal pesticid karbofuran.

Zvlášť tragická je skutečnost, že se Tessa v loňském roce se stala matkou. Šance Tessina mláděte na přežití jsou nyní nejisté.

V nynějším čase páření se mladí rysové postupně odtrhují od matek a učí se samostatnému životu. Pokud se Tessin potomek dosud nedokáže samostatně obstarat potravu, čeká ho smrt hlady.

Otrava karbofuranem je mimořádně krutý a trýznivý způsob, jak se zbavit "nepohodlného" zvířete - oběti při plném vědomí selžou dýchací orgány a postupně se udusí.

Motiv činu zatím zůstává neznámý, pachateli hrozí pokuta či trest odnětí svobody až do výše tří let. Za informace, které povedou k dopadení pachatele, nabízejí Němci odměnu 15 tisíc eur.

Karbofuran je prudký, velmi rychle působící jed, který je v zemích EU od roku 2008 zakázán. Nejen v Německu, ale i v České republice bývá karbofuran využíván při kladení otrávených návnad určených k zabíjení šelem a dravých ptáků: častou obětí bývají orli mořští i skalní, luňáci červení i hnědí, sokoli stěhovaví, káně rousné i lesní, straky, vrány, krkavci, ale i domácí psi a kočky. Více informací o problému trávení zvířat najdete na www.karbofuran.cz.

„Pytláctví představuje zásadní hrozbu pro velké šelmy ve většině evropských zemí“, uvedl Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc. „Trávení zvířat nebezpečnými jedy je obzvlášť zákeřné. Předcházet těmto případům není snadné, pomoci však může každý z nás, pokud si bude všímat dění v lese při výletech a potenciálního traviče tak může odhalit. Další možností je zapojení se do projektu vlčích a rysích hlídek. Zvýšená přítomnost informovaných lidí pytláky může odradit“, doplnil Kutal.

KATEŘINA ULMANOVÁ