V listopadu a prosinci uspořádalo Hnutí DUHA celkem 4 semináře o monitoringu velkých šelem ve vybraných velkoplošných chráněných územích – v Bílých Karpatech (Luhačovice), Jeseníkách (Šumperk a Jeseník) a v Českém Švýcarsku. Akce proběhly ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Byly určeny terénním pracovníkům ochrany přírody, dobrovolným strážcům, lesníkům, místním nevládním organizacím a dalším zájemcům.


Smyslem bylo předat zkušenosti s monitoringem velkých šelem, které Hnutí DUHA za 10 let aktivní práce v Beskydech nashromáždilo, mezi širší odbornou i laickou veřejnost v jiných oblastech než v Beskydech a na Šumavě, kde monitoring již probíhá řadu let. Velké šelmy se vyskytují (nebo mají potenciál se vyskytovat) také Jeseníkách, Bílých Karpatech a na severu Čech, ovšem poznatky zde nejsou zatím příliš ucelené.



Seminář ve Jetřichovicích (České Švýcarsko)  Seminář v Jeseníku



Další dva semináře proběhnou ještě v lednu v Jizerských horách a Krkonoších.


Případní zájemci o monitoring velkých šelem ve zmíněných oblastech se mohou hlásit na adresu miroslav.kutal@hnutiduha.cz. V přípravě je také zvláštní sekce na tomto webu zaměřená na monitoring.