Na Šumavě žije několik kusů vzácných rysů. Každý rok jich ale několik zemře ranou pytláků. Národní park a ekologové z Hnutí Duha sem proto posílají své rysí hlídky. Ohroženého živočicha šla střežit i redaktorka Lucie Husárová.

Brodili jsme se v čerstvém sněhu a zkoumali první stopy, na které jsme narazili. Protože hned vedle byly stopy lidské, bylo jasné, že rys to nebude. Průvodcem nám byli Pavel Mojžíš, student z Plzně, který má už s rysími hlídkami zkušenosti a Jaromír Bláha z Hnutí Duha.


Jsou na Šumavě pytláci?
Bohužel, jinak bychom tady nebyli. Proto jsme vlastně rysí hlídky založili, ilegální lov rysa dosáhl na konci 90. let takové míry, že začala jeho populace velice rychle klesat a rys začal mizet z míst, kde se dříve vyskytoval. Ten trend se podařilo, pravděpodobně i díky rysím hlídkám, zastavit, ale rysí populace pořád stagnuje, posledních několik let se udržuje na stejném početním stavu. My bychom rádi, aby se rys zase rozšířil do míst, která může na Šumavě i jinde obývat.

V Borových Ladách se sešlo téměř 30 mladých lidí, kteří se učí vyhledávat a rozeznávat stopy divoké zvěře. Školení v lese se odehrávalo nedaleko obce Lipka, kde pytláci před několika roky zastřelili samici rysa.
Rysí hlídky také průběžně věší cedulky s oznámením, že území sledují, tato informace slouží i myslivcům, aby věděli, že se tu pohybujeme.

A zabírá to?
Alespoň z části ano.

Počet ilegálních odstřelů rysů za posledních 20 let odhadují ekologové na 500.

Přehrajte si celou reportáž

Foto: Petr "Lynxxi" Pavliska, http://www.facebook.com/petr.pavliska