Šumava - Nebýt pádu železné opony, těžko by se mohl podobný projekt uskutečnit. Vědci z Čech a Německa nyní společně sledují pohyb zákonem chráněných rysů ostrovidů.


    Zvířata nezajímá hranice. Překračují ji, kdy chtějí. Divoké šelmy se na Šumavě a v Bavorském lese vyskytují na území velkém tisíc kilometrů čtverečních. A tak je jejich sledování dost obtížné. Od letoška to mají vědci přece jen o něco snazší.


    „Rys Milan dostal na jaře nový typ obojku,“ řekl Luděk Bufka ze správy šumavského národního parku, když se svým kolegou Markem Henrichem z Bavorského lesa představovali projekt. Rys Milan totiž dostal obojek s vysílačkou, kterou sleduje satelit. Díky moderní technice tak odborníci okamžitě vědí, kde se zvíře právě nachází a co dělá. Zda spí nebo je v pohybu.


    „Po tři čtvrtě roce sledování jsme museli obojek vyměnit za nový. Rysa se nám ovšem podařilo opětovně odchytit a přitom jsme zjistili, že je ve velmi dobré kondici. Nasadili jsme mu tedy nový obojek a znovu ho vypustili do přírody,“ konstatoval Luděk Bufka.


    Na Šumavě a v Bavorském lese dnes žije okolo šedesáti rysů. Vědci z obou stran hranice budou predátory dál sledovat. V příštích dvou letech chtějí díky technice umístěné na těle zvířat například zjistit, jakou úlohu má rys v přírodě.