Kaja se po více než 200 letech stala první rysicí, která ve Falckém lese v jihozápadním Německu prokazatelně vyvedla mláďata. Nadace Natur und Umwelt v Porýní-Falc, která se podílí na projektu reintrodukce rysů do Falckého lesa, přinesla unikátní záběry malých rysů: „Jde o dvě mláďata, aktuálně mají kolem 4 měsíců,“ řekl Jochen Krebühl, ředitel nadace.

Čtyřletá rysice Kaja byla loni prvním ze tří slovenských rysů, vypuštěných na jihozápadě Německa.  Nyní se jí povedlo v divoké přírodě Falckého lesa přivést na svět dvě koťata. Otcem je pravděpodobně kocour Lucky, který se do území dostal v rámci stejného projektu ještě i s rysicí Lunou. Jelikož mají všichni telemetrické obojky, mohla nadace spolu s Ústavem pro ekologii a lesnictví sledovat koncem zimy řadu kontaktů mezi Kajou a Luckym.

Zvláště nápadné bylo vícedenní „setkání“ mezi 17. a 20. únorem, což je typické období páření rysů. V následujících týdnech vědci bedlivě sledovali Kajiny kroky. Po 10 týdnech rysice výrazně zmenšila svůj rádius pohybu. Bylo zjevné, že se chystá k porodu. Pracovníci kvůli zajištění klidu v terénu po jejím úkrytu nepátrali. Po dvou týdnech se Kaja posunula na jiné místo.

Foto: © SNU RLP, Alexander Sommer

Zhruba po čtyřech týdnech pracovníci nadace vyrazili za mláďaty a zkontrolovali jejich počet, zdravotní stav a váhu. Koťata našli v malém skalním výklenku. Po veterinární kontrole a vážení byla očipována;  mikročip slouží k pozdější přesné identifikaci zvířete. Obě koťata byla v dobrém stavu a přibrala zhruba 1 až 1,3 kilogramů.  

Foto: © SNU RLP, Alexander Sommer

Rysatům vzali pracovníci pár kapek krve na genetickou analýzu. Tou se může například určit pohlaví obou koťat, neboť aktuálně je obtížné je rozpoznat na základě vnějších znaků. Celé vyšetření trvalo zhruba dvacet minut. Krátce poté se na místě objevila matka, což poznali výzkumníci už opět na základě dat z telemetrického sledování. Samice obvykle po takovém vyšetření svá mláďata na jiné místo. Může to pomoci vyhnout se parazitům a také smazat stopy vedoucí k místům, kde se vyvíjí.

Mladá rysata tak mají před sebou ještě náročné chvilky, ve kterých jim budeme držet pěsti.

Věděli jste, že...?

  • Častá změna úkrytů je pro rysí kočky s mláďaty běžnou strategií. Čím jsou koťata starší, tím častější jsou přesuny a postupně se zvětšuje domovský okrsek samice.
  • Rys má v průměru dvě koťata. Při narození jsou mláďata ještě slepá a váží zhruba 250-300 gramů. Zhruba po dvou týdnech otvírají oči, do věku 9 týdnů se krmí výhradně mateřským mlékem, pak je matka poprvé dovede ke stržené kořisti.
  • Rysové jsou samotáři a o mláďata se stará výhradně matka. Koťata zůstávají u své matky asi 10 měsíců. I přes veškerou důkladnou péči matky jde o náročné období.
  • Jen zhruba polovina rysů se dožije druhého roku. Nebezpečí hrozí bezprostředně po oddělení mláďat od matky, kdy si nezkušení rysové hledají vlastní revír.
Více najdete také na www.selmy.cz/rys-ostrovid/.

 

Volně přeložila z www.snu.rlp.de Simona Horká