Ochránci přírody připravují mapu stezek kvůli migraci zvířat

Otevření nové silnice rovná se uzavření jednoho místa, kudy mohou chodit šelmy.


Na základě této rovnice začali ekologové z CHKO Beskydy zpracovávat novou biokoridorovou mapu. "Nebude sloužit lidem, ale zvěři," uvádí pracovník CHKO František Šulgan.


Co to vlastně biokoridory jsou?


Jde o cesty a místa, kudy chodí a kde se zdržuje zvěř. I když to v počítači nevypadá moc zajímavě, jsou to velice podstatné údaje.


Proč jsou podstatné?


Zvířata se potřebují pohybovat z jednoho kopce na druhý kvůli potravě. Někdy i z jednoho pohoří na druhé. My zajdeme do supermarketu, zvěř tuto možnost nemá. Proto jim chceme nechat alespoň pás přírody, kudy mohou nerušeně procházet. I když slovo nerušeně už teď v Beskydech v podstatě neexistuje.


Mluvíte o velkých šelmách?


Zdaleka tím nemyslím jen medvědy, rysy a vlky, ale i ostatní zvířata. Vždyť stačí postavit jednu silnici, jeden obytný dům na jejich trase a jsou v pasti.


Zpracováváte tuto studii poprvé?


To rozhodně ne. Naposledy se mapa biokoridorů dělala před deseti roky. Dobrou zprávou je, že při současné aktualizaci jsme zatím zjistili, že cesty pro zvířata nic nenarušilo. To znamená, že s přírodou, alespoň na Rožnovsku, se v posledním desetiletí zacházelo slušně.


Chovatelé ovcí by se ale zeptali, proč tady chcete mít rysy a vlky?


Vždyť jsou nedílnou součástí zdejší přírody. A navíc, díky výskytu vlků Beskydy dostaly potvrzení od Evropské unie, že jde o evropsky významné území. To nejen nám, ale všem ekologickým sdružením moc pomáhá v boji proti otevření dolů pod Radhoštěm i v dalších věcech.


Když už jsme u šelem, kudy vlastně chodí medvědi?


Budete se divit. Ti mají stezky, které vedou na jednu stranu na Slovensko

a na druhou až do Alp.