Švédsko kvůli kritice od Evropské unie ukončí letošní odstřel vlků, příští rok v něm ale chce pokračovat. Ministr životního prostředí Andreas Carlgren podle agentury DPA tento krok vysvětlil tím, že Stockholm se chce vyhnout možnému právnímu sporu s EU.

Pro švédské vlky to ale neznamená, že by nyní byli v bezpečí. Podle Carlgrena země naopak rozšíří možnosti pro lov těchto šelem, které způsobily nějaké škody. Tento postup je v EU legální, poznamenala AP.

Loni Švédsko poprvé po 45 letech vydalo povolení k odstřelu 27 jedinců. Eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik ale tvrdí, že Stockholm tímto rozhodnutím porušil nařízení EU.

Carlgren označil výklad zmíněného nařízení za tvrdý a oznámil, že Švédsko navrhne příslušnou změnu, která bude více odpovídat místním podmínkám.

Vlci byli v jižní Skandinávii téměř vyhubeni, proto byl od sezony 1965-1966 jejich lov zakázán. Ve snaze navrátit tyto predátory opět do volné přírody v oblasti hranic vzájemně spolupracovaly Švédsko a Norsko. Když v roce 2001 Norsko povolilo odstřel několika vlků, protože se prý jejich populace příliš rozrostla, Švédsko vzneslo protest. Loni však švédský parlament rozhodl, že ve volné přírodě smí být nejvíce 210 vlků.

V západní Evropě se vlci téměř nevyskytují. V Beskydech v České republice žije volně asi deset jedinců.