Hnutí DUHA Olomouc pořádalo v sobotu 15. září 2012 očistu lesa v okolí obce Mosty u Jablunkova na severním okraji Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Zatímco v zimních měsících se zaměstnanci a dobrovolníci Hnutí DUHA vydávají pravidelně do terénu monitorovat pohyb velkých šelem a chránit je před pytláky, v letních měsících se s nimi můžete setkat především na informačních stáncích v horských turistických centrech a na dalších doplňujících akcích, jako bylo například sobotní čištění lesa.

V lesích Slezských a Moravskoslezských Beskyd je dlouhodobě potvrzován výskyt velkých šelem a podél česko-slovenské hranice prochází biokoridor umožňující migraci divokých zvířat včetně velkých šelem. Účastníci jednodenní akce se proto zaměřili na čištění lesa přímo v migračním koridoru a přilehlých oblastech. Nakonec se jim z lesa podařilo odstranit 13 pytlů s odpadky, o jejichž odvoz se nyní postará obec Mosty u Jablunkova.

Účastníci akce měli možnost se od dobrovolníků projektu na ochranu velkých šelem dozvědět řadu zajímavých informací o životě velkých šelem na česko-slovenském pomezí.

 

JOSEFA VOLFOVÁ