Velké šelmy se vracejí, jejich počet pomáhají určit stopy ve sněhu

Hledání stop ve sněhu, hromádek trusu, ale i poškozených stromů. Tak vypadá mírumilovný hon na rysy, vlky i medvědy v Beskydech. Sčítají tam, kolik velkých šelem přibližně v horách žije. Zejména vlci a medvědi se tam volně pohybují jako na jediném místě v republice.


Po horách několik dnů chodili dobrovolníci i profesionální ochranáři - často se sněžnicemi na nohou, ale hlavně s fotoaparáty, měřítky a sáčky na vzorky trusu zvířat. "U Lysé hory jsme našli stopy po třech rysech - jeden je podle všeho samice a druzí dva její loňská mláďata. To je moc dobrá zpráva, že se tu rozmnožují," popsal LN Miroslav Kutal z Hnutí Duha, který se sčítání zúčastnil. Většina šelem totiž do Beskyd přichází spíše ze sousedního Slovenska.


Stopy prozradily hlavně rysy


Ochranáři ale zatím nechtějí konkrétní čísla říci. Musí vyhodnotit hlášení ze všech míst, vzít v úvahu směr pohybu zvířat. Například rysa prozradí i hlasové projevy, které jsou slyšet až kilometr daleko. "Podmínky pro hledání nebyly letos ideální, sníh už byl hrubý a rozměklý, pobytové stopy ale odborníci i dobrovolníci našli," podotkl František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy. "Ještě nemáme všechny údaje, ale v tradičních lokalitách se potvrdil výskyt vlků i rysů," upřesnila zooložka Dana Bartošová. "Hledači" zaznamenali i důkazy výskytu orla skalního a vydry.


Po loňském sčítání experti odhadli, že by v Beskydech mohlo žít šestnáct rysů, osm vlků a tři medvědi. Zohlednili přitom hlášení z celého roku. V zimě totiž například medvědy lze vidět jen stěží. "Zimují většinou na Slovensku. Bylo ale pěkné počasí, klidně mohli vyrazit," řekl Kutal. Zaznamenali ale jen možnost výskytu jednoho medvěda na severu Bílých Karpat.


Šelmy míří zpět do Beskyd


Sčítání ale již nyní prokazují postupný návrat velkých šelem do České republiky. Beskydy jsou jediným místem, kde prokazatelně volně žijí vlci a medvědi, naopak rysy lze vidět například i na Šumavě a v Jeseníkách, mluví se o nich v Krkonoších.


Ne všichni ale vidí návrat šelem pozitivně, opakovaně protestovali třeba místní chovatelé dobytka. Smečka vlků několikrát napadla ovce u Janové na Vsetínsku. Majitelé stád sice mají nárok na odškodné, ale kvůli papírování ho často neuplatňují. Častěji si však podle odborníků pořizují ohradníky i pastevecké psy, kteří dokáží vlky zahnat. Průměrně za rok zoologové napočítají v Beskydech až patnáct domácích zvířat stržených vlky.


Návraty po desítkách let 


Návrat vlků přibližně před patnácti lety je prvním od chvíle, kdy podle kronik jistý František Jež zastřelil 5. března 1914 na Jablunkovsku posledního divoce žijícího vlka v dnešní ČR. A medvědi se sice vracejí ze Slovenska od 70. let, ale poslední "domácí" byl uloven na Šumavě 14. listopadu 1856. Pokud tedy nepočítáme upytlačeného medvěda, jehož torzo našli ochránci loni na břehu Ostravice u Frýdlantu. Pytláka nepomohla chytit ani vyhlášená stotisícová odměna.