Na počátku dubna vynesl soud v polském Choszczno rozsudek nad dvěma belgickými lovci, kteří v prosinci 2011 zastřelili dva vlky na severozápadě Polska. K smutné události došlo během komerčního lovu v oblasti chráněné soustavou Natura 2000 Uroczyska Puszczy Drawskiej.  Ačkoli byli oba vlci střeleni přesně do srdce, lovci shodně uvedli, že si vzácnou šelmu spletli s psíkem mývalovitým. Soud jim za to vyměřil tříměsíční trest odnětí svobody s možností odkladu, pokutu 5000 Euro (pro každého) a platbu ve výši 2000 Euro ve prospěch Národního fondu ochrany životního prostředí (Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej).  

Genetické analýzy zastřelených vlků ukázaly, že oba – samice a samec – patřili k místní smečce, která se zde usadila teprve před dvěma lety a náleží ke kriticky ohrožené vlčí populaci z pomezí západního Polska a Německa. Tu nyní tvoří 24 smeček a kvůli velké vzdálenosti od zdrojové populace ve východním Polsku je citlivá na nejrůznější negativní vlivy, jako jsou například pytláctví či dopravní kolize na silnicích.   

Další podrobnosti o případu naleznete na stránkách polské organizace Stowarzyszenie dla Natury „Wilk”.  V únoru letošního roku jsme vás také informovali o podobném rozsudku soudu, který trestal zastřelení vlka v německém Westerwaldu.

 

JOSEFA VOLFOVÁ

 

Zaujal Vás tento článek? Napište nám na pratele@selmy.cz a my Vám budeme každý měsíc zasílat elektronický zpravodaj o aktualitách ze života velkých šelem.