Jihlava - Podle starého čínského kalendáře bude letošní rok rokem buvola.

V jihlavské zoologické zahradě bude ale rok 2009 ve znamení medvěda. Vše se bude totiž točit kolem otevření nového medvědince, příchodu nového páru medvědů malajských, a vůbec kolem šelem.

„Letošní rok chceme věnovat medvědům, medvědí tématice a budeme pracovat s tématikou šelem obecně. Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií vyhlásila na rok 2009 kampaň na záchranu šelem, do které se chceme zapojit,“ vysvětlila Eliška Kubíková, ředitelka jihlavské zoologické zahrady.

A na co se lidé mohou letos v zoo těšit?

Největší atrakcí by mělo být otevření nového pavilonu medvědů. Bývalý medvědinec starý padesát let dělníci zbourali a místo něj postavili zbrusu nový pavilon za dvacet a půl milionů korun. Tento týden byla stavba, jejímž zhotovitelem je firma PSJ, zkolaudována.

Do luxusního příbytku by se noví medvědi měli nastěhovat začátkem dubna a už na 25. dubna si zoo naplánovala slavnostní otevření expozice. Autorem projektu expozice medvědů je architekt Jaroslav Huňáček. „Celý projekt jsem koncipoval jako velkou skalní expozici s proudící vodou, skalními průrvami tak, aby to vše evokovalo přirozené prostředí zvířat,“ přiblížil Huňáček.

V novém pavilonu medvědů lidé uvidí také úplně nový, mladý pár těchto zvířat, od nichž by se zoo ráda dočkala mláďat.

Loňský rok byl pro zoo ve znamení velkých přesunů a výměn zvířat. „Je zde spousta novinek a letos bychom chtěli trochu zklidnit,“ podotýká Kubíková. Přesto se lidé už nyní mohou těšit hned na několik druhů nových pštrosů, které do zoo přibyli. Zahrada by letos také ráda zrekonstruovala příbytek pro jeřáby mandžuské a nový ráz by chtěla dát australské expozici.

Mezi novým vstupem do zoo a starou částí zahrady by měla vzniknout nová naučná stezka s africkou tématikou. Připraven je také projekt na výstavbu vzdělávacího centra.

Jihlavská zoologická zahrada patří na Vysočině mezi nejnavštěvovanější objekty. V roce 2007 jí prošlo rekordních 265 063 návštěvníků, vloni to bylo 244 092 lidí.