20. června 2007 12:39


FRANKFURT NAD MOHANEM (Německo) (ČTK) - Východní Alpy skýtají dostatek prostoru pro život asi tisícovky hnědých medvědů. Vyplývá to ze studie Světového fondu na ochranu přírody (WWF), o níž informovaly agentury DPA a APA.


V celých Alpách žije v současnosti už jen 38 medvědů hnědých, oznámila dnes německá odnož WWF. "Pokud nyní nebudeme rychle jednat, vyhynou alpští medvědi definitivně," varoval expert na ochranu druhů ve WWF Volker Homes. "Vyzýváme všechny země, v nichž žijí medvědi, aby se společně zasadily o návrat těchto fascinujících zvířat," vyzval ochránce přírody.


Zhruba 40.000 medvědů hnědých žije podle údajů WWF v Rusku, Švédsku, Finsku a Norsku. V Karpatech existuje podle odhadů ochránců přírody kolem 8100 těchto zvířat a v Dinárském pohoří v Chorvatsku a Slovinsku dalších 2300. Jejich přežití je tak podle ochránců přírody zajištěno.


V Alpách jde však o ohrožený druh. Zejména v Rakousku medvědů výrazně ubylo. Žije tu prý mezi třemi až pěti jedinci, a to v oblasti Severních vápencových Alp.


Zpráva o stavech medvědů v Evropě je součástí projektu WWF Zachraňte alpské medvědy. Experti na divokou zvěř v německém Freiburgu a ve Vídni dospěli společně k výsledku, že jako prostor pro život medvědů je vhodných 34 procent rozlohy Východních Alp, zahrnující alpské regiony Rakouska, Bavorska, Itálie, Slovinska i malou část Švýcarska. Nejdůležitějším předpokladem pro jejich návrat a trvalou ochranu je ovšem přijetí ze strany lidí, podotkl Homes.


Nejznámějším alpským medvědem z poslední doby je Bruno, jenž se loni zatoulal do Německa až ze severní Itálie. Po počátečním nadšení ochránců přírody se z něj časem stal problémový jedinec. Vzhledem k nedostatku přirozeného ostychu před lidskými sídly se neustále objevoval v blízkosti stavení a dokonce vnikl do jednoho kurníku. Nakonec byl 26. června zastřelen.