Na severu Belgie byla po více než sto letech potvrzena přítomnost vlka. Znamená to, že se tyto ikonické šelmy oficiálně vracejí do všech zemí kontinentální Evropy, v nichž byly v minulosti vyhubeny.

Foto: Karel Brož

Poté, co se v polovině roku 2017 potvrdil výskyt vlka v Lucembursku, byla Belgie poslední evropskou zemí, kde doklady o návratu šelmy zatím chyběly. Již v roce 2011 se sice objevily náznaky vlčí přítomnosti v pohoří Ardény na jihovýchodě země, nepodařilo se ji však prokázat. To se změnilo 2. ledna tohoto roku, když telemetricky sledovaná vlčice překročila severní hranici země.

Jde o mladou vlčici původem z Německa, která dostala sledovací GPS zařízení v říjnu 2016. Asi dvouletou samici vědci pojmenovali Naya. Koncem minulého roku se Naya vydala hledat si nové teritorium a partnera, se kterým by založila vlastní smečku. V období Vánoc přešla napříč celé Nizozemsko a dorazila až do Belgie. Za pouhých 10 dnů urazila 500 kilometrů, úspěšně překonala množství rušných silnic a podařilo se jí uniknout pozornosti lidí v jedné z nejhustěji osídlených zemí Evropy.

Podle dat pravidelně přicházejících z obojku se vlčice Naya v Belgii pohybuje v okolí vojenského prostoru v Beringenu. Není to nic překvapivého – vlčí smečky na území stávajících i zrušených vojenských prostorů jsou známé také z Rakouska a Německa. Zpravidla jsou to lesnaté oblasti s dostatkem zvěře a omezeným pohybem lidí, tedy ideálními podmínkami pro mladou vlčí rodinu.

Všichni teď budeme s napětím sledovat, zda Naya v Belgii zůstane a podaří se jí zde založit první smečku po více než století.

MARTINA DUŠKOVÁ