Paříž - Jedni se radují, druzí reptají. Do Francie se necelých sto let po jejich vyhubení vracejí ve větší míře vlci.


Přicházejí přes Alpy z Itálie a začínají se usazovat i v centrálních částech země.


20. ledna dva turisté vyfotografovali u městečka Lavignerie zvíře, které považovali za vlka. Analýza a pátrání přivolaných expertů potvrdily, že se skutečně jednalo o samce šedého vlka.


Italský "původ" prokázán


Dalšího vlka přejelo ve stejné oblasti auto a testy DNA prokázaly, že je geneticky propojen s vlky žijícími v Itálii.


Francouzská populace vlků byla vyhubena ve dvacátých letech minulého století. Přitom ještě na konci století devatenáctého bylo možné vlky spatřit přibližně na devadesáti procentech francouzského území.

Dále čtěte


Zhruba před osmi lety zřídily úřady speciální rezervaci v Alpách a umístily do ní na třicet kusů šedého vlka. Nyní se zvířata přesouvají dále do vnitrozemí.

Strach farmářů


Ochránci přírody a Národní úřad pro lov a divokou přírodu se radují, zatímco farmáři a chovatelé zvířat - zejména ovcí - jsou nadšeni podstatně méně.


Obávají se o svá stáda. Někteří z nich před několika lety dokonce uspořádali demonstraci, na níž požadovali buď vsazení vlků do oplocené obory, anebo jejich opětovné vyhubení.


Místo, kde řádila bestie


Vnitrozemská oblast, v níž byly nyní vlci poprvé po mnoha letech spatřeni, je shodou okolností místem spojeným s dávným řáděním obrovského zvířete podobného vlku.


V kraji Lozére žil v letech 1764 až 1767 predátor, nazvaný Gévaudanská bestie. Útočil na lidi a více než šedesát jich zabil.


Záhada, o jaký druh živočicha šlo, nebyla nikdy zcela objasněna. Podle řady expertů šlo ale zřejmě o vlka výjimečných parametrů a schopností.


Případ před několika lety zpopularizoval francouzský film Bratrstvo vlků.


Původní článek: http://aktualne.centrum.cz/priroda/clanek.phtml?id=600156