Třicet let jsou šedí vlci ze severu Skalnatých hor na seznamu ohrožených druhů. Podle americké vlády už ale nadále chránit  nepotřebují.


Do třicátých let minulého století byli vlci ve Skalnatých horách a na jihozápadě Kanady prakticky vyhubeni. V roce 1973 se dostali na seznam ohrožených druhů, a tak v roce 1995 bylo do oblasti vysazeno šedesát šest jedinců.


Od té doby se vlčí populace na tomto území rozrostla o 24 procent. Podle Edwarda Bangse, koordinátora programu na ochranu vlků z Amerického úřadu na ochranu zvířat, žije dnes ve státech Montana, Wyoming a Idaho přes patnáct set vlků včetně sto sedmi párů. Podle ekologů se však tento živočišný druh ještě zcela nevzpamatoval a ochranu nadále potřebuje. Jiného názoru je ale vláda.


„Vlčí populace na severu Skalistých hor už dávno není v ohrožení a jejich počet i teritorium se stále rozrůstají,“ prohlašuje zástupkyně ministra vnitra Lynn Scarlettová.


Cílem vlády bylo dostat do oblasti minimálně 30 párů a 300 jednotlivců ve třech po sobě jdoucích letech. Podle ministerstva vnitra se to podařilo již v roce 2002.


Jenže ekologové se bouří. Ekologická skupina Natural Resources Defense Council prohlásila odstranění vlků ze seznamu za předčasné. Tři sta jedinců je podle jejích zástupců příliš málo na to, aby vlci dlouhodobě přežili.


Za ideální považují stav okolo dvou a půl až pěti tisíc vlků na území států Montana, Idaho a Wyoming.


Až se na federální úrovni odstraní ochranná opatření, budou o osudu vlků rozhodovat jednotlivé státy. Ekologové se obávají, že právě státy jako Montana, Idaho a Wyoming plánují povolit lov vlků a jejich odchyt do pastí.


Původní článek: http://www.denik.cz/svet_plus/svet_plus_vlci20080228.html