Beskydy, Javorníky - Ekologové a ochránci přírody mají radost, chovatelé ovcí naopak neskrývají obavy.


Po hřebenech hor na Vsetínsku opět korzuje medvěd. Zhruba stotřicetikilového medvěda viděli houbaři u Lačnovských skal přecházet turistickou stezku.

"Podle svědků byl jen pár metrů od tabule naučné stezky, na které jsou informace právě o výskytu medvěda v této oblasti," uvedl ekolog Milan Orálek, jemuž lidé o výskytu zvířete telefonovali.

Zooložka Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy Dana Bartošová potvrdila, že signály o pohybu medvěda Vsetínskými vrchy i Javorníky měla už dříve. "Není to žádná novinka, medvěd má na Vsetínsku vhodné podmínky," uvedla.

Ochránci přírody uvedli, že medvěd zřejmě natrvalo našel vhodné území v lesích v okolí Pulčínských a Lačnovských skal. Když před časem ekologové otevírali nové informační centrum v osadě Pulčín, známý ostravský zoolog Ludvík Kunc našel jen několik stovek metrů od jeho sídla medvědí trus.

Vsetínsko je jediným místem v České republice, kde se na jediném místě pravidelně objevují šelmy rys, vlk i medvěd. Podle ekologů na hřebenech a úbočích Beskyd a Javorníků žijí dva až tři medvědi.

"Pohybuje se zde asi šestičlenná smečka vlků, stav rysů ochránci odhadují na deset až patnáct kusů," říká Kunc.

Pro houbaře nejsou zprávy o pohybu medvěda po horách Vsetínska dobrou zprávou.

"Ochránci přírody sice opakovaně ubezpečují, že není důvod k obavám, raději ale budu doma. Chodil jsem na houby s vnučkami, to teď riskovat nebudu. Událost z Ružomberka na Slovensku je pro mne varovná," řekl Antonín Kovář ze Vsetína, který občas na houby jezdil právě do okolí Pulčínských skal.

Nad slovenskou obcí Liptovské Sliače poblíž Ružomberku v minulém týdnu rozzuřený medvěd těžce zranil lesníka Jána Gajdoše. Zvíře mu tlapou vytrhlo část tváře, nos a okolí očí.

Myslivci připomínají, že ve druhé polovině léta je nejvyšší riziko setkání člověka s medvědem, protože v lesích je mnoho sběračů lesních plodů i turistů, a to šelmy znervózňuje. Zooložka Bartošová však opakovaně upozornila, že lidé nemusí mít žádný strach.

"Lidem se medvěd zásadně vyhýbá, pouze občas šlápne do bahna a zanechá po sobě stopy. Není žádný důvod k obavám, jeho výskyt je zcela přirozený," dodala.
 Překvapivá setkání turistů tváří v tvář medvědovi se stala na Vsetínsku takřka pravidelným jevem o letních prázdninách.

"Pokud už dojde k setkání na vzdálenost nějakých padesáti metrů, doporučila bych dívat se stranou, nikoliv upřeně. A v případě útoku platí zásada lehnout si obličejem dolů a chránit si rukama zátylek," radí Dana Bartošová.

Foto popis: BYL TADY! Valašskomeziříčští ochránci přírody Petr Křístek, Mirek Dvorský a David Černoch přeměřují medvědí stopy.
Foto autor: FOTO: ČSOP VM

Foto popis: ZŘETELNÉ STOPY. Medvěd po sobě zanechal na Vsetínsku zřetelné stopy.
Foto autor: FOTO: ČSOP VM