MADRID (ČTK) - Tři pyrenejští rysové se v pondělí narodili v přírodní rezervaci Doňana v jihošpanělské Andalusii. Je to poprvé, co tato vzácná kočkovitá šelma, žijící v lesnatých a křovinatých oblastech poloostrova, přivedla mláďata na svět v zajetí.

Tři malí rysové se narodili rodičům Salieze a Garfiovi, kteří byli převezeni do centra El Acebuche v rezervaci Doňana loni a předloni, informovalo španělské ministerstvo životního prostředí.

Podle poslední studie z loňského roku vypracované pro španělskou vládu jsou už jen dvě populace reproduktivního pyrenejského rysa na jihu Španělska, přičemž jedna je od druhé izolována. Celkem to je kolem stovky rysů, z toho 25 samic v produktivním věku.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) počátkem března varoval, že pyrenejský rys se stane po 10.000 letech první šelmou, která vyhyne.

Největší hrozbou pro rysa je podle WWF stále intenzivnější silniční provoz. Fond požaduje uzavření silnice mezi obcemi Villamanrique a El Rocio, která prochází rezervací Doňana a rozděluje tak prostředí, které je pro rysa velmi důležité.

Šelmu také ohrožuje vybíjení králíků, který je její přirozenou kořistí, a nelegální lov.

Pokud by byl tento rys vyhuben, byla by to první kočkovitá šelma, která vyhyne po tygru šavlozubém. Poslední zástupci této samostatné vývojové linie s mimořádně dlouhými horními špičáky vyhynuli před 10.000 lety.