Fotopast Hnutí DUHA Šelmy zachytila další průchod vlka, který byl v září nalezen po srážce s autem u Horní Blatné a po několika operacích v lednu znovu vypuštěn v Krušných horách. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vlka opatřili telemetrickým obojkem, z důvodu jeho poruchy však nyní odborníci využívají ke sledování především data z fotopastí. 

Dle záběrů z 24. února vlk vypadá v dobré kondici a zajímá se o pachové značky v teritoriu své domovské smečky, stejně jako další jedinci, kteří zde byli samostatně zachyceni před jeho návštěvou i po něm.


Štěpánka Kadlecová z Hnutí DUHA Šelmy, která monitoring vlků v Krušných horách dlouhodobě koordinuje, dodává další zjištění z terénu:

"Opakovaně jsem v minulosti ověřovala některé místa častějšího pobytu telemetricky sledovaného vlka. Našla jsem zbytky kořisti, krev, kosti nebo trus. Přestože nebylo snadné podle stop s jistotou potvrdit, že by se na místě pohybovalo víc vlků, podle míry konzumace kořisti soudím, že vlk na těchto místech nežral sám. Pohyboval se také často ve velmi nepřístupném terénu a nic nenasvědčovalo tomu, že by byl nějak fyzicky handicapovaný.
Aktuální záběry z fotopastí potvrzují, že vlk je v dobré kondici a rozhodnutí o jeho vypuštění bylo správné."

Veřejnost, která chce nahlásit vlastní pozorování, se může ozvat na stopy@selmy.cz.

Podpořil: