Po sto letech první důkaz o rozmnožování vlků ve volné přírodě Rakouska. Fotopast zachytila v srpnu čtyři vlčata na vojenském cvičišti v Allentsteig v okrese Zwettl v Dolním Rakousku, tedy necelých 30 kilometrů od českých hranic. Mladí vlci se svými rodiči jsou na záběrech z fotopastí ochranářů spolkové armády na 15 tisíci hektarovém areálu v dolnorakouském Waldviertelu, který je součástí soustavy chráněných území Natura 2000.

Vlčata zachycena fotopastí v srpnu 2016, foto: BMLVS

„Jde o první vlky, kteří se od jejich vyhubení před více než sto lety, narodili ve volné přírodě,“ objasňuje Ottokar Jindrich, vrchní ochranář Ministerstva obrany. Přírodě šetrné hospodaření uplatňuje v oblasti spolková armáda již přes 20 let. Kolik má vlčí rodina členů, není zatím jasné. Minimálně však půjde o šestičlennou smečku, čtyři potomci a jejich rodiče. Přesný počet musí pomocí fotopastí v terénu vědci zjistit.

Vlče zachycené fotopastí v srpnu 2016, foto: BMLVS

Rakouská pobočka Světového fondu na ochranu přírody WWF se zasazuje o to, aby se vlci stali samozřejmou součástí přírody a našli tam svůj domov. Experti již radí zemědělcům a turistům, jaká preventivní opatření podniknout. Vlci budou potřebovat – podobně jako u nás – především přijetí od místních obyvatel. Rakousko navíc hraje důležitou roli jako styčná plocha pro propojení několika evropských vlčích populací. Vlci v Rakousku mohou pocházet z Itálie, Švýcarska, Karpat, slovinsko-chorvatského území nebo z polských a německých nížin. Nepotřebují tolik divočiny, aby přežili, hodně z nich žije například nedaleko Říma, ostatně nejznámější česká vlčí smečka žije 70 kilometrů severně od Prahy.

Vlčata zachycena fotopastí ve vojenském prostoru v Dolním Rakousku, foto: BMLVS

Poslední vlk v Rakousku zemřel v roce 1882 ve Štýrsku. V minulých letech přibylo postupně důkazů o návratu tohoto druhu do Rakouska. Od roku 2009 šlo každý rok o dva až sedm jedinců, v roce 2015 pak byla prokázána čtyři různá zvířata napříč celým Rakouskem, odhady hovořily až o sedmi možných jedincích. Naposledy se objevil vlk kousek od Salcburku v Horním Rakousku letos v červnu.

 

SIMONA HORKÁ