Ve čtvrtek 11. března ve večerních hodinách byla autem sražena dospělá vlčice v obci Písková Lhota. K dalšímu střetu vlka s vozidlem došlo ve středu 24. března na silnici za Dolní Krupou ve směru na Mnichovo Hradiště. Více informací o obou jedincích přinese až pitva a genetická analýza.

 

Sražený vlk v Pískové Lhotě

O srážce vlka s vozidlem v obci Písková Lhota informovala Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) nymburská policie. Uhynulé zvíře bylo poté převezeno na pracoviště Správa CHKO Kokořínsko – Máchův kraj. Dle informací AOPK ČR se jednalo o dospělou vlčici.

Vlčici srazilo auto v obci Písková Lhota; zdroj: Policie ČR

 

Sražený vlk u Dolní Krupé

O necelé dva týdny později srazilo auto vlka také na silnici za Dolní Krupou. Po příjezdu Policie ČR a pracovnice Městského úřadu Mnichovo Hradiště byli na místo přivoláni také pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, kteří ohledali místo nehody. Přítomen byl rovněž myslivecký hospodář MS Horní Bukovina.Bližší prošetření ukázalo, že se jedná o samici vlka, pravděpodobně mladého jedince. Kadáver byl převezen na pracoviště v Doksech.

„Pitva nám umožní zjistit, v jaké kondici vlčice byla nebo jak byla stará. Díky genetické analýze se zase dozvíme, z jaké populace vlčice pocházela a odkud přišla. Vzhledem k blízkosti výskytu smečky na Ralsku je pravděpodobné, že pocházela právě odsud, s jistotou to však budeme vědět až na základě výsledků analýzy“, vysvětluje Kateřina Šindelářová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Například před 3 lety byl sražen vlk u Mladé Boleslavi a překvapivě z ralské smečky nepocházel – přišel z Polska (podrobněji o případu zde).
 
Zejména v jarním období sledujeme procházení vlků krajinou - ti totiž nejpozději ve 2 letech opuštějí svůj domovský okrsek a vydávají se hledat nové území a partnera k založení rodiny. Při svém putování mohou urazit až stovky kilometrů. V naší kulturní krajine, která je přeťatá sítí silnic a osídlení, však musí překonávat velké množství bariér a doprava jejich pohyb značně limituje. Kromě vlků na silnicích hyne mnoho dalších živočichů. 

O necelé dva týdny později srazilo auto vlčici na silnici za obcí Dolní Krupá; zdroj: AOPK ČR

 

Obě původní zprávy jsou dostupné na webových stránkách www.navratvlku.cz


Podpořil: