Nový dokument o cestách k soužití vlků a chovatelů míří na filmová plátna! Svou premiéru, kterou sledovalo okolo 250 diváků, měl už sice v březnu, kvůli pandemii však pouze ve virtuální formě na Moje kino LIVE. Nyní proto Hnutí DUHA Olomouc, které je producentem filmu, organizuje také živá promítání v regionech napříč ČR. První se uskuteční už v úterý 14. září v Rapotíně u Šumperka. Po promítání bude následovat beseda s vedoucím programu Šelmy v Hnutí DUHA Miroslavem Kutalem a dalšími hosty.

Plakát na promítání

Film ukazuje, jaké cesty mohou vést k účinné ochraně chovů hospodářských zvířat v krajině, kterou rovněž obývají vlci a mapuje soužití lidí a vlků ve střední a jižní Evropě. Představuje příběhy pastevců z České republiky, kteří jsou návratem vlků zaskočení a hledají způsoby, jak s nimi koexistovat. Zavádí diváky ale i do jiných koutů Evropy, kde vlci nikdy nebyli úplně vyhubeni. Takovým místem je např. španělská provincie Leon. Místní pastevec Gregorio se věnuje chovu španělských mastinů a udržuje tak dlouhodobou tradici, kterou po staletí formovala neustálá přítomnost vlků i medvědů v místní krajině.

Dokument zobrazuje i zkušenosti z Itálie a místní inspirativní spolupráci ochránců přírody a farmářů. Ta spočívá především v pečlivém monitoringu výskytu vlků v okolí pastvin a ve vytváření individuálních řešení pro každého chovatele na míru. Pro natáčení se podařilo oslovit dokonce i autora nejcitovanější biografie o vlcích, italského zoologa Luigiho Boitaniho.

Podívejte se na trailer k dokumentu, který se natáčel v Česku, v Itálii a ve Španělsku

Promítání v Rapotíně proběhne v úterý 14. září od 17 hodin v Zasedací místnosti Kulturního domu. Akce doprovází výstavu Soužití s velkými šelmami, která je zde v aktualizované podobě k vidění od půlky července až do konce září. Na promítání je vstup zdarma, po filmu se navíc uskuteční beseda, v níž bude na otázky z publika odpovídat mimo jiné vedoucí programu Šelmy v Hnutí DUHA Miroslav Kutal a zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny a Asociace soukromého zemědělství. 


Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy v Hnutí DUHA, k promítání uvedl:

„Těší mě, že se podařilo domluvit první nevirtuální premiéru nového dokumentu o vlcích právě na Šumpersku. Přestože tento region vlci zatím navštěvují jen sporadicky, podhůří Jeseníků nabízí vhodné podmínky pro trvalý výskyt vlka, nejbližší smečka obývá Orlické hory necelých 50 km daleko. Je důležité, aby byli chovatelé na příchod vlka připravení. Film natočený ve třech evropských zemích nabízí inspiraci, jak mohou pastevci svá stáda před útoky vlků zabezpečit.”


Kontakty:

Anna Řezníčková, administrátorka online aktivit Šelmy.cz, anna.reznickova@hnutiduha.cz, 773 677 066

 

Podpořil:
Logo Olomoucký kraj