Máša - tak se kangalí fenka jmenuje - prožila na začátku února letošního roku několikasetkilometrové stěhování z hospodářství pana Hataly ve slovenské obci Brusno k ovcím pasoucím se v Lužických horách. Přijala Máša nové místo za svůj domov? Jak se sžívá s ovcemi a dalšími zvířaty v lužickohorském hospodářství? Naši pracovníci navštívili Mášu na konci března.

Foto: Kristýna Fridrichová

Máša opustila rodný banskobystrický kraj ve zhruba osmém týdnu svého života. Právě to je ideální doba, kdy si štěně pasteveckého psa musí začít zvykat na stádo, které bude v budoucnosti chránit před útoky velkých šelem. V Lužických horách se jí novou rodinou stalo sedmdesátihlavé stádo ovcí, které již bylo v nedávné minulosti napadené vlky.

První seznamování ovcí s Mášou proběhlo naprosto bezproblémově, nedošlo k žádným konfliktům a Máša nyní žije s ovcemi v přímém kontaktu ve stejném stavení, není od nich oddělena žádnou zábranou. Na hospodářství ovšem kromě ovcí žijí i další psi - německý ovčák, jezevčík a kříženec pražského krysaříka. Jak se s nimi Máša snáší? Obdobně jako ovce, i psi přijali novou kangalí obyvatelku lužickohorského hospodářství za právoplatného člena a majitelka nepozoruje žádné roztržky.

Koncem března se pomalu chýlí ke konci doba porodů jehňat. Právě to může být dalším kritickým bodem při výcviku správně fungujícího pasteveckého psa. Jak se k nim bude Máša chovat? Bude si s nimi necitlivě hrát? Jak na přítomnost psa ve stádě budou reagovat novorozená jehňata? Máša i tuto fázi výcviku zvládla. S jehňaty se vzájemně akceptují. Mášiným nešvarem se ukázalo být popotahování jehňat za srst. To musí dalším výcvikem chovatelka Mášu odnaučit.

 

Za několik málo dnů opustí lužickohorské ovce své zimoviště a společně s Mášou se vydají na rozlehlé pastviny, na kterých se budou pást až do podzimu. Jak bude Máša reagovat na nové podněty, které s pastvou ovcí na velké ploše přijdou? Mášin příběh budeme i nadále sledovat.

Foto: Kristýna Fridrichová

Děkujeme chovatelce z Lužických hor za konstruktivní přístup při snaze zabezpečit svá stáda před útoky vlků. Právě přítomnost správně vycvičených pasteveckých psů je celosvětové popisována jako nejúčinnější opatření eliminující pravděpodobnost útoků vlků na minimum. Doporučovaná je i kombinace přítomnosti pasteveckého psa s dalšími zabezpečovacími prvky. Například se zaháněním zvířat na noc do pevných ohrad, využívání elektrických plotů, optických zradidel apod..

Hnutí DUHA Olomouc bezplatně konzultuje ochranná opatření s chovateli po celé České republice. Aktuálně pro deset chovatelů z oblastí s potvrzeným výskytem vlků bezplatně zpracováváme žádosti o poskytnutí peněžní podpory při financování zabezpečení stád. Jste chovatel hospodářských zvířat a potřebujete konzultovat možnosti zabezpečení, zprostředkovat nákup psa z pracovního chovu nebo zpracovat žádost o dotaci? Spojte se s námi přes info@selmy.cz.

 

JIŘÍ BENEŠ