Léto je již v plném proudu a my přicházíme s nabídkou zajímavého čtiva ze světa velkých šelem. V posledních dvanácti měsících vzniklo hned několik publikací, které vás vtáhnou do tajemného světa plachých vlků, rysů a medvědů. Můžete se v nich například dočíst, co zajímavého přinesly výzkumy zaměřené na rysa ostrovida na Slovensku, v Beskydech či na Šumavě, publikace Velké šelmy na Moravě a ve Slezsku přináší shrnutí doposud známých údajů i zajímavostí o šelmách ve východní části naší republiky a v nabídce je také nová fotografická kniha o vlcích. Je tedy z čeho vybírat. 

Víte o nějaké publikaci, která by naší pozornosti neměla utéct? Dejte nám vědět na adresu info@selmy.cz, rádi ji do seznamu přidáme!

 

Přejeme pěkné léto!

 

 

Velké šelmy na Moravě a ve SlezskuVelké šelmy na Moravě a ve Slezsku

Nová publikace, kterou vydává Univerzita Palackého v Olomouci, představuje zatím nejúplnější zpracování tématu velkých šelem, jejich biologie, ekologických souvislostí a aktuálního rozšíření nejen na Moravě a ve Slezsku. Stodevátetistránkovou publikaci ilustrovanou záběry profesionálních fotografů i snímky z fotopastí napsal kolektiv jednadvaceti autorů. Více informací o publikaci naleznete zde

Hlavními autory a editory jsou Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc a Josef Suchomel z Mendelovy univerzity v Brně.

Elektronickou verzi vám zašleme na vyžádání, kontaktujte nás prosím na adrese miroslav.kutal@hnutiduha.cz. 

 

 

Po stopách velkých šelem v české krajiněPo stopách velkých šelem v české krajině

Osvětová publikace určená širokému okruhu čtenářů přináší množství fotografií a zajímavostí ze světa našich velkých šelem. Díky malému formátu se může stát průvodcem při výletě do oblastí výskytu velkých šelem u nás – do Beskyd, na Šumavu, Kokořínsko či do některého z severočeských pohoří. 

Publikaci si můžete stáhnout v elektronické podobě nebo vám ji rádi zašleme poštou. Případně nás kontaktujte na adrese martin.vana@hnutiduha.cz. 

 

 

 

 

Monitoring stavu karpatského rysa

Monitoring stavu karpatského rysa vo Švajčiarsku a na Slovensku

Jedna z odborných publikací, která sumarizuje výsledky projektu Spolužitie s karpatskými prízrakmi, který realizovala spolu s dalšími partnery Slovak Widlife Socitey. Mimo jiné zde najdete také výsledky případových studií fotomonitoringu rysa v Západních Karpatech, včetně česko-slovenského pohraničí a posouzení zdravotního stavu slovenské populace rysa.

Publikaci si můžete stáhnout v elektronické podobě. 

 

 

 

Jak poznat kořist rysa

Autory publikace jsou pracovníci projektu Trans-Lynx a jak název napovídá, jedná se vlastně o "průvodce", který nám pomůže určit, zda nalezená uhynulá srna, kolouch či laň jsou kořistí rysa, nebo zahynuly z jiných příčin. Publikace je určena zejména lesnikům, myslivcům a pracovníkům ochrany přírody. Zároveň ji ale využijí všichni zájemci, kteří chtějí pomoci s monitoringem výskytu rysa. Kromě návodu jak poznat rysí kořist, naleznete v publikaci také popis dalších pobytových znaků svědčících o výskytu rysa či návod, jak správně zdokumentovat nález pro pozdější identifikaci. 

Publikaci si můžete stáhnout v elektronické podobě, v omezeném počtu ji také můžeme zaslat poštou. Případně nás kontaktujte na josefa.volfova@hnutiduha.cz

 

 

Já, rys

Rys ostrovid byl na Šumavě vyhuben téměř před 150 lety a jeho opětovné soužití s člověkem stále naráží na mnohé předsudky. Ale kdo ho skutečně zná? Víte, jak se chová a jaké jsou jeho životní nároky? Publikace Já, rys představuje přirozený život této vzácné šelmy: v jakém prostředí žije, jak loví, jak odpočívá či co ji ohrožuje. Publikace byla vytvořena v rámci projektu Trans-Lynx a přináší nejnovější poznatky o rozšíření česko-bavorsko-rakouské populace rysa ostrovida. 

Publikaci si můžete stáhnout v elektronické podobě, v omezeném počtu ji také můžeme zaslat poštou. Případně nás kontaktujte na josefa.volfova@hnutiduha.cz

 

Já, rys – plakát Jeden rok v životě rysa

Publikaci Já, rys doplňuje velký nástěnný oboustranný plakát A1, který představuje jen rok v životě rysa. 

Publikaci si můžete stáhnout v elektronické podobě, v omezeném počtu ji také můžeme zaslat poštou. Případně nás kontaktujte na josefa.volfova@hnutiduha.cz

 

 

 

 

 

Beskydy - zpravodaj chráněné krajinnné oblasti

První letošní číslo zpravodaje CHKO Beskydy je téměř celý věnovaný velkým šelmám. Najdete v něm závěry výzkumů a každoročního sčítání velkých šelem na území chráněné krajinné oblasti, návrhy na další opatření, která by mohla vést k efektivnější ochraně těchto vzácných druhů, rozhovor s Jaroslavem Červenám, informace o nepůvodních druzích velkých šelem a mnohé další. 

Bezplatný odběr zpravodaje si můžete objednat na adrese http://valasskakrajina.cz/, aktuální číslo je ke stažení zde

 

 

 

Analýza výskytu velkých šelem a průchodnosti krajiny v Západních Karpatech

Další z řady odborných publikací, která byla vydána v rámci projektu Analýza prostupnosti krajiny a výskytu velkých šelem v Západních Karpatech, realizovaný Mendelovou univerzitou v Brně ve spolupráci s Fatranským spolkom (SK), s Hnutím DUHA Olomouc a dalšími organizacemi spolupracujícími na monitoringu velkých šelem. Publikace obsahuje pět případových studií, které jsou věnovány výskytu velkých šelem na česko-slovenském pohraničí a problematice migrace velkých savců v této oblasti. Více o publikaci naleznete zde

Publikaci si můžete stáhnout v elektronické podobě

 

Vlci aneb Nový pohled na plachého lovce

Barevnými fotografiemi bohatě vybavená kniha s podtitulem Nový pohled na plachého lovce předkládá na základě nejnovějších vědeckých poznatků pohled na vlka jako na plachého lovce, starajícího se o rodinu a patřícího do přírody, která nás obklopuje. Obsahuje kapitoly Co je o vlcích potřeba vědět, Život vlčí smečky, Vlk jako lovec, O dobrých a zlých vlcích, Novinky z říše vlků a Vlci v Českých zemích a na Slovensku. Posledně jmenovanou kapitolu do knihy přeložené z německého originálu připravil prof. RNDr. Karel Šťastný, CSc.

Knihu si můžete zakoupit zde

 

 

 

Další zajímavé publikace o velkých šelmách naleznete v sekci Publikace a řadu dalších můžete také zakoupit na našem šelmím e-shopu