MNICHOV - Jen krátce se příznivci divočiny v Německu těšili ze zjištěného návratu hnědého medvěda do alpských a podalpských regionů po 170 letech. Bavorské úřady včera nařídily odstřel nebo odchycení huňáče, který za poslední týden zabil sedm ovcí a vloupal se do jedné drůbežárny. Nad radostí z nenadálého objevení medvěda převládly totiž obavy, že šelma by mohla napadnout i člověka.

 

"Zvíře se evidentně vymyká jakékoli kontrole," zdůvodnil své rozhodnutí bavorský ministr životního prostředí Werner Schnappauf.

 Medvěd, který se zjevně nebojí blízkosti lidí, podle něj musí být z poměrně hustě osídlené krajiny odstraněn, a je proto povoleno jej buď chytit, nebo zastřelit.


Medvěd se pohybuje ve velkém prostoru, do jižního Německa se přesunul přes Švýcarsko a rakouské Tyrolsko. Vzhledem k tomu se předpokládá, že jde o exemplář ze skupiny, kterou Italové vypustili do přírody v provincii Trentino právě s cílem obnovit ve svém podhůří Alp populaci medvědů.


Podle odborníků je medvěd, který nyní plundruje bavorská horská hospodářství, mladý samec vážící asi 100 kilogramů. Alpy překročil a dlouhou trasu urazil zřejmě ve snaze najít si samičku, domnívají se myslivečtí znalci. V tom však na severní straně Alp nemá šanci.