Bojkovice - Tříletý medvěd, kterého minulý čtvrtek natočil videokamerou myslivec Karel Horalík z Bzové v lese mezi Bzovou a Krhovem, zmizel beze stopy.

Členové místního mysliveckého sdružení Lokov přesto neponechali nic náhodě a informovali obyvatele obcí v okolí Bojkovic o setkání s touto šelmou rozhlasem."Opatrnosti není nikdy dost, i když na záznamu bylo zřejmé, že medvěd se vylekal a utekl. Před jeho příchodem jsem tam totiž vysypal kukuřici pro divočáky. Zavětřil mou stopu a dal se okamžitě na ústup," uvedl Horalík. Myslivci po čtvrteční události obsadili posedy v okolí neobvyklého setkání, predátor se však neobjevil. "Rozhodně je dobře, že lidé v okolí nepodléhají panice. I když nikdo nemůže na sto procent vyloučit, že se nevrátí," konstatoval Jiří Barčík z odboru životního prostředí uherskobrodské radnice.

"Tady je skoro každý myslivec, takže není důvod k obavám. Jen pár houbařů si prostě dá na chvíli pauzu," reagoval na "medvědománii" jeden z obyvatel Bzové.

Mladý medvěd, který se do Bílých Karpat zatoulal s největší pravděpodobností ze Slovenska, nejspíš teprve hledá teritorium.

Zooložka Chráněné krajinné oblasti Beskydy Dana Bartošová tvrdí, že může jít o jedince, kterého v hierarchii starší medvěd vyhnal z předchozího životního prostoru.

Při případném setkání člověka a zvířete doporučuje řadu důležitých zásad. "Medvěd se člověka straní. Když uslyší přiměřený hluk, dá se na ústup. Pokud už dojde k setkání na vzdálenost nějakých padesáti metrů, doporučila bych dívat se stranou, nikoliv upřeně. Av případě útoku platí zásada lehnout si obličejem dolů a chránit si rukama zátylek," doporučuje zooložka.

Důležitá rada se týká i stanování. V oblasti, kde se medvědi vyskytují pravidelně, je dobré pověsit jídlo co nejvýše na strom. "Houbaři by se měli vyhýbat houštinám. Medvěda tím stresují a může dojít k nepředvídatelné reakci," dodala Dana Bartošová. Setkání s medvědem doslova na vzdálenost několika metrů zažil před lety člen valašskomeziříčské organizace Českého svazu ochránců přírody Milan Orálek. "Doslova jsem na něj tehdy v lese najel kolem. Člověk samozřejmě zná určité zásady, jak se při podobném setkání chovat, to byla ale naprosto nečekaná situace. Naštěstí se medvěd vzdálil dřív, než jsem se dal na útěk já," popsal událost Orálek.

ZDENĚK MATYÁŠ