Autor výroku, který získal třetí místo v anketě Zelená perla roku, myslivec Vladimír Jindra je na své umístění hrdý.

Horní Planá - Muž, který pracuje v šumavských hvozdech již přes čtyřicet let, byl organizací Děti země nominován do ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku, kde se umístil na třetím místě. Do ankety jej nominovalo tvrzení, že rys je pro les stejně nebezpečný jako kůrovec. "Střílet, střílet, střílet. Nic jiného se s tím dělat nedá," řekl minulý rok novinářům Vladimír Jindra.

"Umístění v anketě se mě nedotklo, naopak jsem na něj hrdý, protože si za svým názorem stojím," řekl v neděli Vladimír Jindra. "Dokonce mi přátelé myslivci přišli gratulovat, když se o anketě Dětí země dočetli v novinách." Podle Jindry mají rysové na Šumavě na svědomí ohromný úbytek zvěře. Mufloni prý kvůli rysům úplně zmizeli, a srnčí zvěře je dnes sotva deset až patnáct procent. "Rys je škodná. Jedna taková potvora potřebuje dva tisíce hektarů. Je jich moc, vždyť už viděli rysa až u Budějovic. Dříve jsme ročně museli odevzdávat dvě stě osmdesát až tři sta dvacet kusů srnčí zvěře. Dnes zastřelí myslivci na stejném území sotva třicet kusů. Proč asi?" poznamenal myslivec.

"Děti země si myslí, že chrání přírodu, ale mnozí lidé, kteří na Šumavě pracují a skutečně přírodě rozumějí, se mnou souhlasí," prohlásil Vladimír Jindra.

Za stejně nesmyslný považuje autor antiekologického výroku o rysech boj ekologů proti kácení suchých stromů. "Dříve jsme proti kůrovci bojovali, ale běžte se dnes podívat třeba na Plešné jezero. Je to tam samá suš. Pracuji na Šumavě přes čtyřicet let, ale Děti země jí asi rozumějí lépe," dodal ironicky.